Clicky


Wegenwachters met schrik vrij na aanrijdingen

Wegenwachters met schrik vrij na aanrijdingen
09-07-2015 09:55 | Ongevallen | auteur De Redactie

DEN HAAG (ANP) - Twee wagens van de ANWB zijn kort na elkaar aangereden op snelwegen terwijl de wegenwacht hulp bood aan gestrande automobilisten. Op de A50 bij het Gelderse Hattem ging het woensdagmiddag mis en woensdagnacht op de A7 bij Oudendijk (Noord-Holland).

De ongevallen vonden plaats op de vluchtstrook. In beide gevallen raakte de bestuurder van de auto die op de wegenwachtwagen inreed gewond. Omstanders, onder wie de ANWB-medewerkers, konden op tijd wegkomen.

"Incidenten als deze zijn langer dan twintig jaar niet voorgekomen", zei een woordvoerder van de ANWB donderdag. "Auto's vallen stil op de snelweg. Dat gebeurt nu eenmaal. We adviseren mensen dan altijd een veiligheidshesje aan te trekken en achter de vangrail te gaan staan." De wegenwachters krijgen een speciale training en er geldt een veiligheidsprotocol. Dat is volgens hem goed nageleefd.

"Bij het ongeval op de A7 heeft de wegenwachter bovendien het leven gered van de bestuurder die op zijn wagen was ingereden." De man kwam na de aanrijding met zijn auto in het water terecht en de ANWB-medewerker heeft zijn hoofd boven water gehouden tot de ambulance kwam. Het slachtoffer is daarna zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht.

"Gezien de omstandigheden is het hier goed afgelopen", aldus de zegsman. Hij wijst daarbij op de pylonnen, de verkeerskegels, die de wegenwachter ruim voor de plaats van het pechgeval had neergezet. "Deze pylonnen maken een opvallend geluid als iemand er tegenaan rijdt." Wie bij de pechauto staat, hóórt dat en kan dan nog wegspringen.