Clicky


CNV Vakmensen naar de rechter om solidariteit korting bij Mutsters Transport

CNV Vakmensen naar de rechter om solidariteit korting bij Mutsters Transport
08-07-2015 18:29 | Transport | auteur Marcel van der Voort

ZUNDERT - De 7,5 procent solidariteit korting bij Mutsters Transport aan de Bredaseweg 31 in Zundert is in strijd met de cao. "Ze moeten betaald worden conform de cao", aldus bestuurder Birgitte Staal van CNV Vakmensen woensdag. Ze gaan het aanvechten bij de rechter.

"Wij willen graag weten waarom volgens Mutsters de collectieve inhouding van het loon nodig is. Ze vertellen dat het niet anders kan, omdat het slecht gaat in de transportsector. Wij hebben echter het idee dat de lonen van de ongeveer 44 werknemers wordt verlaagd om zo goedkoper uit te zijn dan andere transportbedrijven. Ze kunnen zo voordeliger de ritten inkopen", legt Staal uit.

"Een ingehuurde adviseur heeft de korting bedacht. In februari van 2013 is het gestart. Het is tijdens een personeelsbijeenkomst aan de medewerkers uitgelegd. Met de nadruk dat het bedrijf failliet kan gaan als ze niet meedoen. Vervolgens kregen ze drie kwartier de tijd om bij het bedrijf na te denken. Ze konden niet naar huis om met de partner te overleggen. Dat is een slechte zaak", vindt Staal.

Bedrag schenken

"Als werknemers het bedrijf willen helpen, dan kan dat altijd door een bedrag te schenken van hun nettoloon. Dat moeten ze zelf weten, maar niet op deze manier. Als de chauffeurs en andere werknemers er onderuit willen, worden ze onder druk gezet. Ze krijgen te horen dat als er één uit stapt, het stopt en dat dan het bedrijf omvalt. En de medewerkers krijgen dan in zo’n kleine gemeenschap als Zundert waar vrijwel iedereen woont, het gevoel dat het hun schuld is."

Rechter

Staal: "Een aantal werknemers stapt naar de rechter en wil het ingehouden salaris gaan terugvorderen. Inmiddels is er door onze juristen contact gezocht met Mutsters. Die heeft nieuwe Bv’s en weigert nog steeds de cao na te leven. Tevens weigeren ze om te reageren op vragen van ons met als gevolg dat wij ons genoodzaakt zien om ook deze bedrijven te dagvaarden."

"Wij zijn niet zozeer gebrand op deze kwestie, maar willen een eerlijk speelveld. En vragen ons af waarom het transportbedrijf het niet op een andere manier doet? Er zijn nieuwe vrachtwagens, er is voldoende werk en als ik dan naar het bedrijf kijk, dan krijg ik niet de indruk dat het er zo slecht gaat.”

Lagere uitkering

CNV Vakmensen heeft een brief naar de leden gestuurd met uitleg. "Die brief gaat nu rond binnen het bedrijf", weet de vakbondsvrouw. In de brief worden de chauffeurs gewaarschuwd dat als ze toch ontslag krijgen ook een lagere uitkering ontvangen. Immers hun loon is 7,5 procent lager. Staal: "Dat is inmiddels bekend bij de meeste werknemers."

CNV Vakmensen hoop dat de regeling van de baan gaat. En met terugwerkende kracht in orde gemaakt wordt. De werknemers worden opgeroepen contact te zoeken met Staal. "Als ze hun interesse voor een bijeenkomst kenbaar maken, dan kunnen wij een datum prikken en een locatie kiezen", voegt ze eraan toe. Reacties kunnen naar: b.staal@cnvvakmensen.nl, onder vermelding van bijeenkomst Mutsters.

Reactie directie

Er is woensdagnamiddag ook contact gezocht met de directie van Mutsters voor een reactie. Die hebben laten weten geen commentaar te geven.