Clicky


DAF-vrachtwagen Bertie is al vijftig jaar de lieveling van De Haan Verhuizingen

DAF-vrachtwagen Bertie is al vijftig jaar de lieveling van De Haan Verhuizingen [+video]
08-07-2015 14:23 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ALBLASSERDAM – De Haan Verhuizingen in Alblasserdam vierde zaterdag feest vanwege een wel heel bijzonder jubileum: Bertie was vijftig jaar verbonden aan het bedrijf. Bertie is een vrachtwagen, een trouwe DAF die het beginpunt markeert van de verhuisservice van De Haan.

Edwin Struis, General Manager bij De Haan, vertelt dat Bertie vijftig jaar geleden de eerste verhuiswagen van het bedrijf was. “We hebben hem altijd in stand weten te houden.”

In 1965 is de DAF aangeschaft voor het kunnen doen van verhuizingen. De Haan verzorgde toen nog bodediensten én verhuizingen, vanaf de komst van Bertie specialiseerde het bedrijf zich steeds meer in de verhuisdienst.



De DAF had een wisselbaksysteem: een bak voor de bodedienst en één voor de verhuizingen. “Vandaag de dag is er nog maar één bak over”, weet Edwin Struis.

Bertie is zo’n vijftien jaar actief gebruikt. In de jaren tachtig is hij volledig gerestaureerd. Wim de Haan is tegenwoordig eigenaar van het bedrijf, samen met zijn zoons. Bert de Haan is inmiddels met pensioen, maar Bertie is naar hem vernoemd.



De liefde van Bert voor Bertie

“Toen de wagen werd gerestaureerd, was Bert met vakantie. Toen is ervoor gezorgd dat de naam Bertie op het dakje werd geschilderd”, vertelt Edwin Struis. “Bert had en heeft zoveel liefde voor die vrachtwagen. Hij is ook nog steeds de vaste chauffeur van Bertie, voor bijvoorbeeld ritjes met gehandicapten.”



Het pandje van de Bertie

Nu wordt de DAF alleen nog voor evenementen, optochten en PR-doeleinden gebruikt. Bertie is bovendien ondergebracht in een stichting, die de vrachtwagen beheert. De DAF heeft een eigen loods op het terrein van De Haan. “Het pandje van de Bertie, zo wordt de loods genoemd”, lacht Stuits. “Ja, het is allemaal heel emotioneel en sentimenteel, maar iedereen vindt het leuk.”

“Zaterdag hebben we een feest in de tuin gehouden voor Bertie. Daarvoor hadden we handgemaakte miniatuur-Bertie’s laten maken”, vertelt de General Manager. “Eén voor Wim, één voor Bert en één voor de vitrinekast op kantoor.”



De DAF is technisch in goede staat en wordt goed onderhouden: hij kan zo nog een halve eeuw mee. “Dat zijn we wel voornemens”, bevestigt Struis.

Ter gelegenheid van het bijzondere jubileum heeft De Haan een video laten maken, waarin Bert de Haan en Bertie uitgebreid aan bod komen.