Clicky


Vrachtwagenchauffeur: Drie kinderen illegaal op de trein vanuit Calais

Vrachtwagenchauffeur: Drie kinderen illegaal op de trein vanuit Calais [+video]
08-07-2015 12:14 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

EINDHOVEN – Vrachtwagenchauffeur Jeroen Janssens (33) van Ritmo Logistics uit Eindhoven kon vannacht zijn ogen niet geloven: nooit eerder zag hij zoveel migranten tegelijk bij Calais. En eenmaal in Groot-Brittannië kwamen er drie kinderen uit de trein vandaan: zonder begeleiding illegaal overgestoken.

“Ik rijd nu dertien jaar op Engeland, maar het is nog nooit zo erg geweest als de laatste twee weken. De migranten bestormen nu de terminal zelf en vannacht heb ik meer migranten gezien dan ooit tevoren.”

Janssens rijdt met een kastenwagen met RVS-sloten: hij heeft nog niet meegemaakt dat migranten probeerden bij hem in de auto te komen. “Vannacht klopten ze op m’n deuren en vroegen ze om water. Het zijn natuurlijk wel mensen, en het is erg genoeg, maar ik heb ze geen water gegeven. Ik negeer ze.”


©Foto: Jeroen Janssens

De Duitse vrachtwagen voor hem werd belaagd door grote groepen migranten. “Ze hebben zijn deuren wel zeven keer open en dicht gehad. Dan weer iemand erin, dan weer eruit. Bij de controle zijn ze er wel uitgehaald denk ik.”

Janssens zag vannacht ook vrouwen en kinderen lopen en hij schrok erg toen, eenmaal in Groot-Brittannië, drie mensen uit de trein vandaan kwamen.

‘Drie kinderen, niet ouder dan tien jaar’

“Dat bleken drie kinderen te zijn, niet ouder dan een jaar of tien. Zonder volwassenen erbij, helemaal geen begeleiding. Ik weet niet waar ze verstopt zaten, op de trein of in of onder een vrachtwagen. Het geeft wel een indicatie van hoe wanhopig ze moeten zijn geweest. Een vrij imposante Britse politie-agent stond bij hen, met z’n wapen zichtbaar. Dat zal best intimiderend zijn geweest voor die kinderen. Ik heb zelf kinderen, dus ja…”

Een directe oplossing heeft de vrachtwagenchauffeur niet. “Nou ja, de hele terminal volzetten met politie. Maar ja, daar moet je mensen en geld voor hebben.”

Petitie tekenen

Hij heeft wel de petitie van Transport Online getekend en raadt anderen aan dat ook te doen. Maak een vuist, teken hier de petitie

Onderstaand filmpje kregen wij dinsdagochtend toegestuurd: