Clicky


Calais crisis: Maak samen een vuist, teken de petitie!

Calais crisis: Maak samen een vuist, teken de petitie!
07-07-2015 09:44 | Transport | auteur De Redactie

ZWAAGWESTEINDE - Transport Online heeft de afgelopen weken van meerdere transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs de vraag gekregen of wij als redactie niet ‘iets’ aan het steeds groter groeiende probleem in Calais kunnen doen.

Als onafhankelijke nieuwsredactie is het soms lastig om behalve te signaleren ook daadwerkelijk de handschoen op te pakken. Toch willen wij in deze extreme situatie actie ondernemen, en willen een beroep doen op de Europese Commissie middels een petitie die wij aanbieden aan SP parlementariër Dennis de Jong, die inmiddels zijn medewerking hierin heeft toegezegd: "Ik vind het een sympathiek idee en zal er zeker mijn medewerking aan verlenen. Het zal misschien niet één op één resultaat opleveren maar het zal zeker de druk opvoeren."

De Jong zal de handtekeningen onder de aandacht brengen van de Europese Commissie.

Waarom deze petitie?

De redactie heeft met afgrijzen de afgelopen weken de vele verhalen van transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs aangehoord die vast stonden tijdens de stakingsacties van MyFerryLink personeel in de haven van Calais. Deze verhalen hebben ons echt aangegrepen.

Dagenlang in de zinderende hitte in een lange rij vrachtwagens aansluiten en wachten tot er wat beweging komt niet weten wanneer je eindelijk de oversteek kunt maken. Niet weten wanneer het voorbij is omdat er maar mondjesmaat informatie naar buiten komt. Zonder fatsoenlijke maaltijd of sanitaire gelegenheden.

Daarbij het steeds grimmiger wordende probleem met verstekelingen in de haven van Calais. Transportbedrijven met schades aan materieel, vrachtwagenchauffeurs die inmiddels met de angst in hun benen richting Calais rijden. Vrachtwagenchauffeurs die inmiddels zowel mentaal als fysiek bedreigd worden door immigranten. Hoge boetes wanneer er tóch, ondanks de controles, verstekelingen in de vrachtwagen gevonden worden. Vrachtwagenchauffeurs die hun rij- en rusttijden hebben moeten overschrijden en het risico lopen daar weer voor beboet te worden.

Er zijn zelfs vrachtwagenchauffeurs die het zo beu zijn dat zij ander werk willen gaan zoeken.

Er wordt tot op heden weinig tot niets gedaan aan het vluchtelingenprobleem rond Calais. Nog altijd bestormen vluchtelingen de vrachtwagens van onze vrachtwagenchauffeurs. En deze problematiek is niet nieuw maar neemt de laatste weken wel hand over hand toe door de toestroom van immigranten in Calais. De recente stakingen maken het alleen maar nog erger met mensonterende situaties tot gevolg.

Het wordt tijd dat er daadwerkelijk iets gebeurd en dat de vrachtwagenchauffeur niet meer wordt gebruikt in een Europees conflict waar zij part nog deel aan hebben. Dat zij weer normaal met plezier hun beroep kunnen uitoefenen. Iets waar elke vrachtwagenchauffeur recht op heeft.

Naast de emotionele schade voor vrachtwagenchauffeurs is er ook de materiele schade voor de transportondernemers. Ondernemers die het in deze tijd toch al vaak niet ruim hebben. Er is op dit moment niemand die deze schade vergoed.

En dan is er ook nog de achterban. De gezinnen en verdere familie van de vrachtwagenchauffeurs die elke keer weer naar Calais rijden. Ook van deze groep ontvangt de redactie verontrustende berichtjes. Vrouwen die liever hebben dat hun mannen niet meer naar Groot-Brittannië rijden. Of vrouwen die pas weer opgelucht ademhalen wanneer hun mannen weer veilig Calais zijn doorgekomen.

Allemaal situaties die het er in de transportsector niet leuker op maken en die het Europese recht van ‘Vrij verkeer van goederen’ in de weg staat. Reden te meer om nu aan de bel te trekken en de Europese Commissie te laten zien dat Nederland (en de rest van Europa) als één front achter de vrachtwagenchauffeurs staan. Dat er nu écht iets móet gebeuren, dat het zo niet langer kan.

Wanneer u de petitie tekent dan tekent u voor onderstaand 3-punten plan:

  1. De EU moet de vrije doorgang van goederen garanderen, óók in Calais

  2. De EU moet de veiligheid van vrachtwagenchauffeurs waarborgen in Calais

  3. De EU moet met een oplossing komen voor de geleden schade, zowel materieel als economisch, ontstaan door de stakingen en vluchtelingen problemen in Calais middels een Europees noodfonds.

Zoals gezegd zal de petitie na het zomer reces van de Europese Commissie aangeboden worden aan SP Europarlementariër Dennis de Jong die de handtekeningen op zijn beurt onder de aandacht zal brengen bij de Europese Commissie.

Wij roepen al onze bezoekers op de petitie te tekenen. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk handtekeningen worden verzameld alleen dan kun je een flinke vuist maken. Het is belangrijk dat u laat zien dat u achter de hardwerkende vrachtwagenchauffeurs staat en dat u de vrachtwagenchauffeur het plezier in zijn werk gunt.

Deel de petitie of meldt uw bijdrage om de petitie onder de aandacht te brengen op Twitter met de hashtag #TOPetitieCalais naar @transportonline

Of plaats ze op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/TransportOnline

Teken nu de petitie!


Meer informatie over de problemathiek in Calais leest u in ons Dossie Calais