Transport Online - Kamervragen over interesse Ryanair in Schiphol en Lelystad Airport

Kamervragen over interesse Ryanair in Schiphol en Lelystad Airport

Kamervragen over interesse Ryanair in Schiphol en Lelystad Airport
07-07-2015 09:52 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Farshad Bashir (SP) heeft kamervragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu over het nieuws dat Ryanair slots heeft aangevraagd op Schiphol en interesse toont in Lelystad Airport. Een 'slot' is een tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een luchthaven. Luchtvaartmaatschappijen kunnen slots aanvragen, luchthavens kunnen slots toekennen of afwijzen.

Bashir wil van de staatssecretaris weten wat zij vindt van het nieuws dat Ryanair komende winter vanaf Schiphol wil gaan vliegen. "Daaruit blijkt dat Ryanair slots heeft aangevraagd op Schiphol. Past het uitbreiden op Schiphol met Ryanair binnen uw beleid om leisure juist uit te plaatsen naar regionale luchthavens zoals Eindhoven en in de toekomst Lelystad?", vraagt het Tweede Kamerlid.

"Waarom verwelkomt Schiphol Ryanair nu wel?"

Ook wil hij weten waarom Schiphol Ryanair nu wel lijkt te verwelkomen, terwijl het een jaar geleden nog Ryanair niet wenste te accommoderen. "Klopt het dat Ryanair ook heeft aangegeven interesse te hebben om in de toekomst vanaf Lelystad Airport te vliegen?"

De SP-er vraagt zich af in hoeverre een eventuele komst van Ryanair naar Lelystad past binnen het Aldersadvies om vooral Lelystad te benutten om bestaande leisurevluchten vanaf Schiphol over te plaatsen naar Lelystad. "Bent u nog steeds voorstander van de ontwikkeling van luchthaven Lelystad, als zou blijken dat Lelystad alleen nieuwe leisurevluchten faciliteert?"

Gevolgen voor andere luchtvaartmaatschappijen

Bashir wil van Mansveld weten wat de gevolgen van de uitbreiding op Schiphol met Ryanair zijn voor andere luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM. Ook over de arbeidsvoorwaarden bij de lowbudget-luchtvaartmaatschappij maakt het Tweede Kamerlid zich zorgen: "Welke mogelijkheden heeft u om bij Ryanair af te dwingen dat dit bedrijf zich houdt aan normale arbeidsvoorwaarden, waar ook lidmaatschap van een vakbond onder valt?"

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,644
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions