Clicky


'Code rood' voor verkeersdrukte op Europese wegen

'Code rood' voor verkeersdrukte op Europese wegen
07-07-2015 09:31 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Komende weekend moeten weggebruikers rekening houden met lange files, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Vooral op de Franse en Duitse wegen wordt topdrukte verwacht. In Nederland krijgt de regio midden vakantie. In Frankrijk trekken ook weer veel vakantiegangers erop uit. Daarnaast is het voor veel mensen een lang weekend vanwege de nationale feestdag op 14 juli.

Daarom geldt voor het eerst dit zomerseizoen code rood voor verkeersdrukte. Voor de Rhone-Vallei in Frankrijk wordt zelfs een zwarte zaterdag verwacht. De langste files worden traditioneel verwacht op de route tussen Parijs en de Middellandse Zeekust (A6 en A7). Ook de A75 wordt druk: dat is de alternatieve route vanuit Midden-Frankrijk naar de kust. Het wordt opnieuw geen pretje om lang stil te staan met temperaturen van lokaal meer dan 35 graden.

Duitsland: meer en langere files

In Duitsland begint in drie regio's in het oosten de schoolvakantie. Dat betekent nog meer en langere files in vergelijking met vorige week. Toen stond er op de A1 tussen Hamburg en de Oostzeekust maar liefst vijftig kilometer file, veroorzaakt door vakantiegangers en dagjesmensen.

Ook dit weekend wordt drukte richting de Oostzee verwacht. Daarnaast worden de routes naar het zuiden druk: dat betekent filerijden op de A5, A7, A9 en de ring rond Munchen.

Opmaat naar meer files

De komende weekenden blijft het steeds druk in Frankrijk, met meestal code rood. Dit alles is een opmaat naar de grote vakantie-uittocht op 1 augustus. Op deze Zwarte Zaterdag kruist het vertrekkend en terugkerend vakantieverkeer elkaar.

Op deze dag verwacht de VID meer dan 700 kilometer file. Als de trend van de afgelopen jaren zich doorzet is zelfs meer dan 900 kilometer file niet ondenkbaar.