Clicky


V&D schrapt 400 arbeidsplaatsen in plaats van loonoffer

V&D schrapt 400 arbeidsplaatsen in plaats van loonoffer
03-07-2015 12:25 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMSTERDAM (ANP) - Een aangekondigde loonkorting bij warenhuisketen V&D is van de baan. In plaats daarvan komt er een reorganisatie die vierhonderd banen kost. Dit is de uitkomst van overleg tussen de warenhuisketen met de vakbonden, lieten de partijen vrijdag weten.

Een reorganisatie is volgens V&D nodig om te komen tot een structurele verlaging van de loonkosten. Partijen hebben overeenstemming bereikt over een sociaal plan om de gevolgen van de reorganisatie op te vangen.

Een akkoord met een zwart randje, concludeert CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Het was duidelijk dat een loonkorting arbeidsrechtelijk niet door de beugel kon, zegt Den Heijer. "Het is heel treurig dat er zoveel ontslagen vallen. Maar er ligt nu wel een goed sociaal plan."

Ook FNV-bestuurder Niels Suijker noemt het "een hard gelag". Maar het was volgens hem voor iedereen al lang duidelijk dat pijnlijke ingrepen niet te vermijden waren omdat V&D "in zwaar weer verkeert".

Afgesproken is verder dat medewerkers, als bijdrage aan het herstel van V&D, eenmalig een vakantiedag inleveren. Bovendien zal de seniorenregeling worden versoberd, waarbij bestaande seniorenuren worden gerespecteerd.

De vakorganisaties zullen het bereikte akkoord nu ter goedkeuring voorleggen aan hun leden. De zitting van 8 juli van het gerechtshof in het lopende hoger beroep gaat niet door en de procedure zal worden beëindigd zodra het akkoord definitief is. Partijen willen met de gemaakte afspraken "een wezenlijke bijdrage leveren aan het herstel van V&D", aldus de verklaring.

In februari verbood de rechter V&D in een kort geding om eenzijdig te snijden in de lonen van zijn personeel. Het winkelbedrijf tekende beroep aan. Pas op aandringen van het gerechtshof in Amsterdam, besloten de partijen eind mei weer met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurde onder leiding van bemiddelaar Peter Ingelse, oud-voorzitter van de Ondernemingskamer.

Het noodlijdende V&D presenteerde onlangs een nieuwe strategie waarmee het weer financieel gezond wil worden. Onderdeel van de herstelplannen was dat er 10 miljoen euro aan loonkosten worden bespaard. Of dat bedrag ook met deze maatregelen wordt behaald, wil V&D niet zeggen.