Transport Online - CIWF wil Nationaal Hitteplan voor veetransporten

CIWF wil Nationaal Hitteplan voor veetransporten

CIWF wil Nationaal Hitteplan voor veetransporten
02-07-2015 16:42 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

NIJMEGEN - Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) heeft vandaag staatssecretaris Dijksma opgeroepen een Nationaal Hitteplan voor de Veehouderij op te stellen. Aanleiding is de onduidelijkheid die is ontstaan over hoe te handelen in de stallen en bij veetransporten tijdens de huidige hittegolf.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het ministerie van EZ heeft strakke plannen over wat te doen bij een uitbraak van een dierziekte in de veehouderij, maar bij een hittegolf is er geen enkel plan, terwijl die álle dieren raakt. Het Nationaal Hitteplan moet de meest kwetsbare groepen in de samenleving beschermen, daar horen landbouwdieren ook bij.”

Dieren hebben veel last van de hitte, zeker in de dichte stallen en op transport, stelt CIWF. "Koeien kunnen al hittestress hebben bij 21 graden en varkens vinden moeilijk verkoeling, doordat ze niet kunnen transpireren."In het Nationaal Hitteplan voor de Veehouderij moeten volgens de CIWF heldere en strikte maatregelen staan over diertransporten, paraatheid van brandweer voor verkoeling van stallen en noodhulp voor landbouwdieren.

Improvisatie maar geen plan

"Terwijl de hittegolf al vorige week was voorspeld, zijn er tevoren geen maatregelen genomen voor de veehouderij", aldus CIWF.

"Boeren geven elkaar nu online tips over wat te doen in een hete stal, terwijl er discussie is of veetransporten gestaakt moeten worden en transportorganisatie Vee&Logistiek, de NVWA en slachterijen deze week onderling afspraken proberen te maken. De sector improviseert dus, terwijl een duidelijk, nationaal gecoördineerd plan ontbreekt."

Via de website van CIWF kunnen mensen de oproep ondersteunen en staatssecretaris Dijksma een e-mail sturen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,621
Diesel1,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions