Clicky


Stakers openen haven Calais een beetje

Stakers openen haven Calais een beetje
01-07-2015 19:44 | Buitenland | auteur De Redactie

CALAIS (ANP/RTR) - Stakende werknemers van veerdienst MyFerryLink laten woensdagavond mondjesmaat veerboten van scheepvaartmaatschappij P&O toe om de verkeerschaos in Calais en Dover te verlichten. Dit zei een woordvoerder van een vakbond van stakers die blokkades hebben opgeworpen en het verkeer tussen Engeland en Frankrijk ernstig belemmeren.

Hij zei dat een delegatie van de stakers donderdag (11.00 uur) op het Franse ministerie van Ecologie, Duurzaamheid en Energie wordt ontvangen. Het ministerie gaat ook over transport. Daarom worden de blokkades in Calais een beetje ontmanteld. Vrachtwagenchauffeurs en vakantiegangers die het Kanaal via Calais willen oversteken, hebben in en rond de haven nog steeds grote problemen. Aan de Engelse kant van het Kanaal staan ook lange files tussen Londen en Dover.

De Belgische autosnelweg E40 richting Frankrijk werd afgesloten voor vrachtwagens. De Belgische autoriteiten hebben automobilisten opgeroepen de E40, van de omgeving van Brugge naar de Franse grens, te mijden. De vrachtwagens staan op de rechterrijstrook geparkeerd. Alle opritten richting Franse grens zijn afgesloten. Hulpverleners, onder anderen van het Rode Kruis, delen water uit aan gestrande vrachtwagenchauffeurs.

Banen

Richard Burnett, topman van de Britse bond van wegvervoerders, zei tegen de krant The Guardian, dat de levens van de chauffeurs gevaar lopen door de acties. Burnett zei dat de Britse en Franse regering hun verantwoordelijkheid moeten nemen in het belang van alle gebruikers van de haven van Calais. "En als dat betekent dat het leger moet worden ingezet, dan moet dat maar."

De actievoerders zijn boos over de verkoop van de veerboten van hun werkgever MyFerryLink aan een Deens bedrijf. Ze vrezen voor hun banen. De afgelopen dagen hebben ze de haven van Calais al vaker geblokkeerd. Ook bij de terminal van de Kanaaltunnel is actie gevoerd. Het bedrijf Eurotunnel was eerder eigenaar van MyFerryLink.