VVD wil Grieken niet zomaar weer helpen

VVD wil Grieken niet zomaar weer helpen
30-06-2015 19:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw voorstel om Griekenland te helpen, krijgt niet zomaar het groene licht van de VVD. Dat zei financieel woordvoerder Mark Harbers dinsdag in de Tweede Kamer. Hij denkt dat een Grieks uittreden uit de euro "een heel waarschijnlijk scenario" is.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep overlegt dinsdagavond nog met andere eurolanden over een verzoek van Griekenland voor een nieuw steunpakket. "Ik ga niet meedoen als we snel nog iets moeten verlengen vanavond", waarschuwde de VVD'er.

Ook als de Grieken zondag in het referendum voor het steunpakket van afgelopen weekend stemmen ,,kun je het steunpakket niet zomaar weer oppakken. Harbers sprak over een "schijnreferendum". Hij denkt dat in de toekomst hooguit nog humanitaire hulp richting Griekenland zal gaan.

Marit Maij van de PvdA sloeg een andere toon aan dan de liberale coalitiepartner. Maij benadrukte dat er een oplossing moet komen voor Griekenland. Maij zei dat de regering in Athene meer moet doen aan de bestrijding van corruptie en de ontwijking van de belastingen.

Premier Mark Rutte staat open voor nieuwe gesprekken met de Grieken, voor of na het referendum. Maar dat zal niet meer gaan over het tweede steunpakket van de EU, Europese Centrale Bank en IMF. Want die is volgens de premier feitelijk verlopen.

Hij sprak over een "drama voor de Griekse bevolking". We zullen de Grieken "altijd humanitair bijstaan", voegde hij eraan toe. Hij wilde niets zeggen over het referendum van zondag. "Dat is een zaak van de Grieken." Ook op het verzoek van de Grieken van dinsdag wilde Rutte niet ingaan.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,452

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden