Transport Online - Forse boetes in hoger beroep havenschandaal

Forse boetes in hoger beroep havenschandaal

Forse boetes in hoger beroep havenschandaal
30-06-2015 16:29 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

DEN HAAG (ANP) - Oud-directeur Willem Scholten van het Rotterdamse havenbedrijf en zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot onder meer hoge boetes. Het gerechtshof in Den Haag acht bewezen dat Van den Nieuwenhuyzen Scholten heeft omgekocht door hem een luxe appartement in Antwerpen kosteloos te laten gebruiken. Ook stortte de zakenman 1,2 miljoen euro op de Zwitserse bankrekening van de havendirecteur.

Het hof veroordeelde Van den Nieuwenhuyzen tot een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan 285 dagen voorwaardelijk, en een geldboete van 150.000 euro. Voormalig havendirecteur Scholten kreeg een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd en een boete van 75.000 euro. Zakenman Van den Nieuwenhuyzen hoeft niet de cel in, de tachtig dagen onvoorwaardelijk zijn gelijk aan zijn voorarrest.

Begin deze eeuw verstrekte Scholten als directeur van het toenmalige Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam voor 180 miljoen euro aan bankgaranties aan scheepswerf RDM waarvan Van den Nieuwenhuyzen directeur was. In 2004 deden banken een beroep op die garanties, waardoor de constructie van de twee aan het licht kwam. Toen bleek dat Scholten buiten de gemeente om had gehandeld en nooit op eigen houtje zulke beslissingen had mogen nemen.

Het hof acht bewezen dat de havendirecteur zich in dat verband ook schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift, onder meer in twee jaarverslagen van het Havenbedrijf. Volgens het hof heeft Scholten zich niet schuldig gemaakt aan oplichting van de gemeente Rotterdam en de banken.

De straffen vallen lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie dat tegen de ondernemer 5 jaar en tegen de havendirecteur een gevangenisstraf van 2,5 jaar had geëist. Het hof heeft rekening gehouden met met de ouderdom van de feiten, de lange duur van de procedure en de maatschappelijke gevolgen van de zaak voor de verdachten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,627
Diesel1,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions