Clicky


Calais onbereikbaar, migranten en lange files bij Duinkerke

Calais onbereikbaar, migranten en lange files bij Duinkerke [+foto's]
30-06-2015 10:13 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DUINKERKE - Calais is totaal onbereikbaar voor vrachtvervoer. Er varen geen ferry's meer en ook de Kanaaltunnel is geblokkeerd, meldt Verkeerscentrum Vlaanderen. Mede daarom staat er vanochtend al meer dan tien kilometer file voor de haven van Duinkerke. Veel vrachtwagens staan daar in de rij, die begint bij de afrit van de snelweg. Rederij DFDS stuurt de vrachtwagens via een omleiding door de duinen. Daar is inmiddels een nieuw probleem opgedoken: migranten.

"Groepen migranten had ik hier nog niet eerder gezien", meldt een chauffeur aan Transport Online. "In principe hebben de migranten nu mooi de gelegenheid om via de omleidingsroutes via de duinen in vrachtwagens te klimmen", vreest de chauffeur.



CO2-check en extra politie

"Maar ik denk niet dat de migranten via Duinkerke naar Groot-Brittannië komen. De controles bij Duinkerke zijn veel beter dan bij Calais. DFDS heeft twee sluizen voor controle. Het gebeurt allemaal handmatig, met een soort 'stokken' die de CO2 in je vrachtwagen meten." Volgens de chauffeur wordt op dit moment van alle vier vrachtwagens, drie gecontroleerd. "Ze laten wel eens een dichte wagen door."

Ook is er vandaag extra politie-inzet, maar die houdt zich vooral bezig met het omleiden van het verkeer. "Ze hebben wel busjes bij zich, misschien om daar migranten in af te voeren. Maar vanochtend liepen er gewoon groepen migranten langs de gendarmes, en er gebeurde niets."



Haven Calais volledig geblokkeerd: geen ferry's, geen treinen

Verkeerscentrum Vlaanderen meldt dat de haven van Calais vanochtend nog steeds is geblokkeerd.

"Er varen geen ferry's meer en ook de Kanaaltunnel is geblokkeerd. Op de A16 en op de A26 is de afslag naar de A216 (richting ferryterminals) afgesloten, evenals de uitritten 42 en 43 naar de Kanaaltunnel. Het vrachtverkeer wordt in beide richtingen afgeleid naar de parking van Offekerque én de pechstrook in de omgeving van deze parking. Houdt rekening met zware hinder op de A16 tussen Duinkerke en Calais."



Volgens Febetra, de werkgeversorganisatie voor de transportsector in België, staakt het personeel van MyFerryLink in elk geval tot donderdag 2 juli.

"Maak je borst maar nat, want dit komt natuurlijk niet goed", denkt de chauffeur. "Bij Duinkerke staat nu al dezelfde rij als vorige week, toen ook werd gestaakt bij Calais. Chauffeurs staan wel acht uren in de rij. Dat wordt een duur grapje."



Vrachtvervoer via andere havens

Onder andere TransVenlo meldde gisteren al dat ze druk bezig waren klanten te informeren dat de vrachtwagens niet via Calais naar Groot-Brittannië rijden, maar via andere havens. "We zoeken andere oplossingen."

Veel meer transportbedrijven zijn op dat idee gekomen, daardoor is het onder andere bij Duinkerke ontzettend druk. Ook de migranten blijken nu ontdekt te hebben dat ook hier de stilstaande en wachtende vrachtwagens een makkelijke prooi zijn.