Clicky


Israël stopt schip met bestemming Gaza

Israël stopt schip met bestemming Gaza
29-06-2015 13:21 | Algemeen | auteur De Redactie

JERUZALEM - De Israëlische marine heeft maandag een Zweeds schip dat op weg was naar Gaza tegengehouden en naar een Israëlische haven gedirigeerd. Leden van de marine gingen in internationale wateren aan boord van de Marianne en doorzochten het zonder dat ze geweld hoefden te gebruiken, liet het leger weten.

Aan boord van het schip bevond zich een twintigtal activisten, onder wie het Arabische Israëlische parlementslid Basel Ghattas en de vroegere Tunesische president Moncef Marzouki. Drie andere boten die met de Marianne op weg waren naar Gaza verlegden hun koers voordat ze de Israëlische marine tegenkwamen.

Petros Stergiou, lid van het mediateam van de groep die de tocht naar Gaza organiseerde, zei dat de protestacties worden voortgezet totdat de blokkade van Gaza wordt opgeheven.

Israël stelde de blokkade in nadat de militante groep Hamas in 2007 aan de macht was gekomen. In 2010 leidde een Israëlische raid op een konvooi naar Gaza tot een bloedbad, waarbij negen pro-Palestijnse Turkse activisten om het leven kwamen. Het leidde tot internationale kritiek op Israël en een diepe deuk in de voordien hechte betrekkingen met Turkije. (Novum/AP)