Clicky


FNV: Vandaag kort geding tegen Farm Trans wegens Poolse chauffeurs

FNV: Vandaag kort geding tegen Farm Trans wegens Poolse chauffeurs
29-06-2015 09:10 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BERGEN OP ZOOM - Vanochtend dient om elf uur voor de rechtbank in Bergen op Zoom het kort geding dat FNV aanspande tegen de Nederlandse aardappeltransporteur Farm Trans. De transportonderneming van Farm Frites laat Poolse chauffeurs in en vanuit Nederland rijden tegen Poolse lonen en zorgt daarmee voor concurrentievervalsing, arbeidsverdringing en uitbuiting, aldus de vakbond.
 
Vrachtwagenchauffeurs die in en vanuit Nederland rijden hebben recht op het Nederlandse cao-loon. "Maar Farm Trans maakt gebruik van buitenlandse chauffeurs en laat deze in en vanuit Nederland rijden tegen veel lagere lonen. De chauffeurs krijgen een basisloon van € 500,- per maand. Deze valse concurrentie op arbeidsvoorwaarden zet uiteindelijk ook de lonen van Nederlandse chauffeurs onder druk", meldt FNV.

Recht op Nederlands cao loon
 
In een vergelijkbare zaak die FNV aanspande eerder dit jaar tegen Van den Bosch Transporten uit Erp oordeelde de rechter dat Hongaarse chauffeurs die via een Hongaars bedrijf voor Van den Bosch in en vanuit Nederland rijden, recht hebben op het Nederlandse cao loon.
 
FNV wil de arbeidsvoorwaarden van de chauffeurs in Nederland beschermen en voorkomen dat buitenlandse chauffeurs worden uitgebuit. Vorige week dagvaarde FNV Transport en Logistiek ook het transportbedrijf Vos uit Deventer, met vestigingen in Litouwen en Roemenië, vanwege uitbuiting van Roemeense en Litouwse chauffeurs en concurrentievervalsing.

De zaak tegen Vos wordt 5 augustus bij de rechtbank in Zwolle inhoudelijk behandeld. Afgelopen jaar won FNV al een rechtszaak tegen Vos over het niet naleven van de cao bij chauffeurs in Nederlandse dienst.

Hardere handhaving regels transportsector
 

Om de neerwaartse spiraal van loondumping, concurrentievervalsing en de negatieve imagovorming te stoppen zet FNV – VNB vol in op naleving van de cao en wetgeving. Dit om voor zowel werknemers als ook nette werkgevers een gelijk en eerlijk speelveld te creëren. FNV- VNB deelt haar bevindingen met de Nederlandse en buitenlandse inspectiediensten en vraagt om hardere, snellere handhaving van de regels in de transportsector.