Clicky


Broer Jos van Rey opgepakt in grote witwaszaak

Broer Jos van Rey opgepakt in grote witwaszaak
26-06-2015 19:15 | Buitenland | auteur De Redactie

ROTTERDAM (ANP) - De broer van de omstreden Limburgse politicus Jos van Rey is dinsdag op Aruba met twee anderen aangehouden als verdachte in een grote witwaszaak. Dat meldden betrouwbare bronnen aan het ANP.

Het Openbaar Ministerie wil de identiteit van Van R., zoals hij wordt omgeschreven in een persbericht, bevestigen noch ontkennen.

Het OM maakte vrijdag wel bekend dat de politie in een groot witwasonderzoek ruim 3,9 miljoen euro cash in beslag heeft genomen. Dat gebeurde bij doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden in Nederland, op Aruba en in België. In Roermond zijn drie woningen en drie bedrijfspanden doorzocht.

Een van de drie opgepakte verdachten is dus Van Rey. Hij werd op verzoek van politie en justitie in Nederland op Aruba gearresteerd.

2,8 miljoen euro werd ontdekt in pakketten kippenvlees in een koelcontainer op Aruba. 1,1 miljoen werd gevonden bij verschillende doorzoekingen van de woningen en bedrijfspanden in Nederland, op Aruba en in België.

De drie worden verdacht van het witwassen van geld dat is verdiend met misdrijven. ,,Het geld werd door henzelf of anderen in ontvangst genomen, beheerd, gewisseld en ondergebracht op voor de buitenwereld verborgen plekken'', meldt het OM. ,,Het vermoeden bestaat dat het reguliere vleesverwerkingsbedrijf van Van R. is gebruikt om contant geld te verplaatsen van Nederland naar Aruba.''

Begin volgende week wordt Van Rey naar Nederland overgebracht. Hier zal de raadkamer van de rechtbank zich buigen over zijn gevangenhouding.

De twee ander verdachten blijven op Aruba en worden daar voorgeleid.

Jos van Rey wordt sinds oktober 2012 verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie. Hij legde op 22 oktober 2012 zijn wethouderschap en lidmaatschap van de Eerste Kamer neer. Het OM vervolgt Jos van Rey voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.