Clicky

 
Transport Online - Scania Zwolle en DAF Eindhoven: 'Wij bloeden voor de hele sector'

Scania Zwolle en DAF Eindhoven: 'Wij bloeden voor de hele sector'

Scania Zwolle en DAF Eindhoven: 'Wij bloeden voor de hele sector'
26-06-2015 14:11 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ZWOLLE/EINDHOVEN - Bij Scania in Zwolle ligt de productie stil, bij DAF in Eindhoven rolt de helft van het normale aantal trucks van de band. De metaalsector staakt vandaag weer. "Wij moeten bloeden voor de hele sector", vindt Betsie Grube, woordvoerder van Scania in Zwolle. "Wij worden onevenredig hard getroffen", aldus woordvoerder Rutger Kerstiens van DAF in Eindhoven.

"Van onze ochtendploeg zijn vanochtend driehonderd mensen naar buiten gegaan", meldt Betsie Grube van Scania. "Daardoor waren er op bepaalde afdelingen te weinig personeel om de productie voort te kunnen zetten. De middagploeg begint normaal gesproken om twee uur, maar er is aangekondigd dat die een werkonderbreking houdt en pas om vier uur begint. Dus we moeten even afwachten hoeveel stakers in die groep zitten, of we nog een deel van de productie kunnen redden", vertelt Grube. "We liggen vandaag dus maximaal vier uren stil."

Volgende week overwerken

Scania vindt de staking een lastige situatie. "We verliezen productie, die zal ingehaald moeten worden." Volgende week wordt er daarom overgewerkt in Zwolle. "Dat weten de medewerkers ook. Voor hen is het ook lastig. Ze zitten met een dubbele loyaliteit: naar de klanten en het bedrijf, en naar de vakbonden." 

Fatsoenlijke werkgever

"Wij vinden dat wij een fatsoenlijke werkgever zijn", aldus Grube. "We hebben de cao zelfs altijd al ruimer geïnterpreteerd dan eigenlijk hoeft. Wij bloeden nu voor de hele sector." De woordvoerder zou graag zien dat de partijen weer met elkaar aan de praat gaan. "Staken lost niks op."

DAF: 'Dit is al de derde keer'

Bij DAF in Eindhoven is de situatie vergelijkbaar met de vorige twee stakingen. "Normaal gesproken rollen er 160 trucks van de band, vandaag zullen dat er 80 zijn", schat woordvoerder Rutger Kerstiens. "Wij hebben 5500 medewerkers in Eindhoven, ongeveer 450 mensen van de dagploeg staken en we verwachten dat ongeveer 300 collega's van de avondploeg het werk neerleggen. Dus ja, de productie loopt vertraging op."

Volgens Kerstiens heeft DAF opgeroepen om weer om tafel te gaan. "We zijn gebaat bij het snel maken van goede afspraken. Wij zijn één van de 1300 bedrijven in deze sector. Ik weet niet waarom wij wéér getroffen worden. Dit is al de derde keer voor ons. Staken is niet de goede weg."  

FNV: 3200 metaalwerkers staken

FNV Metaal laat weten dat metaalwerkers in de regio Zuidoost-Nederland massaal gehoor geven aan de stakingsoproep van FNV Metaal en CNV Vakmensen om het werk neer te leggen voor een goede cao.

Er verzamelden zich 3200 metaalwerkers voor de stakingsbijeenkomst in het Stadswandelpark van Eindhoven.

Foto's

 • Kivits Drunen
  Kivits Drunen
 • R. van Heur
  R. van Heur
 • Versteijnen
  Versteijnen
 • Smilda
  Smilda

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden