Transport Online - Metaalstaking: Morgen werkonderbreking bij Scania Zwolle

Metaalstaking: Morgen werkonderbreking bij Scania Zwolle

Metaalstaking: Morgen werkonderbreking bij Scania Zwolle

ZWOLLE - In de vijfde stakingsweek van de metaalsector roepen FNV en CNV de vakmensen in de regio's Rotterdam, Haaglanden, Sliedracht, Alblasserdam, Eindhoven en Zuidoost-Nederland op om morgen, vrijdag 26 juni, het werk neer te leggen voor een goede cao. Ook vindt er morgen een werkonderbreking plaats bij Scania Zwolle.

Scania valt onder de cao Metalektro. De werkonderbreking bij Scania vindt plaats op vrijdagmiddag 26 juni van twaalf tot vier uur.

FNV metaal en CNV Vakmensen roepen de werknemers in Rotterdam, Rijnmond, Haaglanden, Sliedrecht, Alblasserdam, Eindhoven en zuidoost-Nederland het werk neer te leggen. In Rotterdam en omstreken begint deze op vrijdagochtend 26 juni om zes uur tot zaterdagochtend 27 juni om zeven uur en in zuidoost-Nederland vanaf donderdagavond 25 juni om tien uur tot zaterdagochtend 27 juni om zeven uur.

425.000 werknemers in de Metaal & Techniek (kleinmetaal) en de Metalektro (grootmetaal) willen een goede cao, aldus FNV en CNV. De onderhandelingen hiervoor zijn respectievelijk eind maart en eind april afgebroken. Werkgevers hebben vervolgens medio mei de ultimatums van de bonden in voor deze cao's afgewezen.

Tienduizend stakers

FNV Metaal bestuurder Jos Brocken: “We zitten inmiddels in de vijfde stakingsweek en we gaan richting de tienduizend stakers in totaal. We blijven doorgaan totdat er een goede cao is. Dat betekent voor ons voldoende koopkracht en echte banen voor jong en oud. Dus drie procent loonsverhoging en afschaffing van die ouderwetse jeugdlonen. Voor beide sectoren, zowel kleinmetaal als grootmetaal, is zeggenschap over de eigen werktijden een heel belangrijk punt. Bovendien blijkt uit ons Werktijdenonderzoek dat we vele duizenden banen extra kunnen creëren als er veel minder wordt overgewerkt.”

'Werknemer is geen machine'

CNV Vakmensen onderhandelaar Peter Jong: “De werknemers in de metaal zijn met in totaal 425.000 mannen en vrouwen één van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie en maakindustrie. Zij verdienen snel een nieuwe cao, zeker nu het goed gaat met de sector. Daarin willen zij meer inspraak in de roosters en werktijden om werk en privé te combineren en het individueel recht en budget op scholing om zelf aan hun toekomst te kunnen werken. Dat is nodig, want een werknemer is geen machine die je aan en uit kunt zetten."

Foto's

 • Aydogan Transport
  Aydogan Transport
 • Aydogan Transport
  Aydogan Transport
 • Egbert Maas
  Egbert Maas
 • Egbert Maas
  Egbert Maas

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,913
Diesel1,559

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen