Transport Online - Nieuwe Wilhelminasluis voor binnenvaartschepen van de toekomst

Nieuwe Wilhelminasluis voor binnenvaartschepen van de toekomst

Nieuwe Wilhelminasluis voor binnenvaartschepen van de toekomst
25-06-2015 12:08 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ZAANDAM - De 111 jaar oude Wilhelminasluis in Zaandam wordt vervangen door een nieuwe moderne schutsluis. De sluis wordt langer, breder en dieper (156x14x4,7 meter) zodat binnenvaartschepen van de toekomst de sluis makkelijker kunnen passeren. Ook de naastgelegen Beatrixbrug en Wilhelminabrug worden vernieuwd. Daarmee is de sluis weer klaar voor de toekomst en is een knelpunt voor de scheepvaart weggenomen.

Een jaar geleden werd al begonnen met het volledig vernieuwen van de Wilhelminasluis. De werkzaamheden nemen echter meer tijd in beslag dan gepland, vanwege vergunning een constructie die te complex bleek. Het ontwerp moest terug naar de tekentafel.Opheffen breedtebeperking

Onlangs is het werk aan de vier nieuwe sluishoofden hervat. Als eerste heeft de aannemer de betonnen vloeren van de sluishoofden in de Zaan gestort. Door de sluishoofden af te bouwen kan voor de scheepvaart de huidige breedtebeperking worden opgeheven. Dit levert voordelen op voor de beroepsvaart en de riviercruisevaart.

De werkzaamheden aan de sluishoofden vormen geen belemmering voor de scheepvaart, die kan deze zomer en tijdens Sail 2015 veilig gebruik maken van de sluis. De verbreding is van tijdelijke aard, zodra de werkzaamheden in de sluiskolk worden hervat, wordt de breedtebeperking weer van kracht.

Verbeterd ontwerp sluiskolk

Voor het ontwerp van de sluiskolk is uitzicht op een duurzame oplossing en wordt het ontwerp komende tijd verder uitgewerkt. De provincie verwacht dat de werkzaamheden aan de sluiskolk in 2016 kunnen starten.

©Foto: Provincie Noord-HollandNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions