Clicky


Honderd Britten vast in Frankrijk voor mensensmokkel via Calais

Honderd Britten vast in Frankrijk voor mensensmokkel via Calais
23-06-2015 14:21 | Buitenland | auteur Tine van Knijff- van Hijum

CALAIS - Er zijn het afgelopen jaar wel honderd Britten door de Franse rechtbank veroordeeld voor mensensmokkel, zo meldt de BBC. Het is een schatting, want in Frankrijk worden statistieken niet uitgesplitst naar nationaliteit. Wat opvalt is dat het smokkelen, vanuit Calais naar Groot-Brittannië, niet in vrachtwagens gebeurde zoals tot nu toe vaak werd gemeld, maar in busjes en personenauto's.

De meeste smokkelaars verborgen de migranten in hun eigen auto's. Deze smokkelaars worden gerekruteerd door mensensmokkelende bendes. De plaatsvervangend officier van justitie van de regio Calais zag het afgelopen jaar elke maand tussen de vijf en tien smokkelaars uit Groot-Brittannië voorbij komen.

Bende gevestigd in Groot-Brittannië

Britse smokkelaars hebben verschillende redenen om in zee te gaan met de bendes. Basir Haji, een veroordeelde smokkelaar uit Groot-Brittannië, had schulden omdat hij geld verspeelde in het casino.



Hij werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor een poging twee Iraakse mannen mee te smokkelen. Hij werd in Calais al betrapt. Hij zou vijfhonderd Engelse pond (bijna zevenhonderd euro) krijgen, de Iraakse mannen vertelden de politie dat zij 4500 pond hadden moeten betalen. De migranten betalen veel geld voor de overtocht van Calais naar Groot-Brittannië in de kofferbak van een auto.

Volgende Haji is de bende waar hij het voor deed gevestigd in Groot-Brittannië. 
 
Personenauto's minder vaak doorzocht


Vrachtwagens worden steeds vaker doorzocht op de aanwezigheid van migranten, personenauto's en bestelauto's worden minder vaak gecontroleerd. Daarom is die vervoerswijze populairder geworden.