Clicky


48-Uursstaking bij Aviko Rixona

48-Uursstaking bij Aviko Rixona
23-06-2015 11:19 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

OOSTRUM - De acties bij aardappelverwerker Aviko Rixona krijgen deze week een vervolg. Woensdagochtend 24 juni start om 6.30 uur een 48-uursstaking.

De werknemers van Aviko Rixona zitten inmiddels al bijna een jaar zonder cao. Maandenlang overleg heeft uiteindelijk niet geresulteerd in een nieuwe cao, maar in een eindbod van de werkgever. "Dat eindbod is voor de werknemers onaanvaardbaar", zegt onderhandelaar Wietze Kampen van CNV Vakmensen. "Vorige week hebben ze al een signaal gegeven met een 24-uursstaking. Deze week doen we er een schep bovenop."

Inleveren

Onverteerbaar onderdeel uit het eindbod is de aanslag die de directie wil plegen op cao-artikel 13 (onder andere leeftijdsdagen en seniorendagen). Kampen: "Met het inleveren van die dagen is veel geld gemoeid. We hebben eens uitgerekend wat dat over een langere periode betekent. Voorbeeld: iemand van 40 jaar met een dienstverband van 15 jaar levert - gerekend over de rest van zijn loopbaan - 29 procent van een jaarsalaris in."
 
Ander heikel punt uit het eindbod is dat Aviko Rixona in de cao een maximum wil afspreken voor de transitievergoeding. "Dat willen we absoluut niet vastleggen in de cao; dat is iets voor onderhandelingen over een sociaal plan, zodra dat aan de orde is", zegt Kampen.
 
CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao onder meer een loonsverhoging vanaf 1 juli 2014 (van 70 euro per maand), geld voor loopbaanbegeleiding, een persoonlijk opleidingsbudget voor scholing (van 2.500 euro) en het handhaven van de leeftijdsdagen.

Aviko Rixona is onderdeel van de agro-industriële coöperatie Cosun. Aviko Rixona in het Limburgse Oostrum verwerkt jaarlijks 350.000 ton aardappelen tot poeder en vlokken voor de voedingsindustrie. Het bekendste product is de raspatat. Bij het concern werken 160 werknemers.