Transport Online - Recordaantal passagiers reist via Nederlandse luchthavens

 


Recordaantal passagiers reist via Nederlandse luchthavens

Recordaantal passagiers reist via Nederlandse luchthavens
23-06-2015 11:16 | Burgerluchtvaart | auteur Tine van Knijff- van Hijum

AMSTERDAM - In 2014 zijn er voor het eerst meer dan zestig miljoen passagiers via de Nederlandse luchthavens gevlogen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 26 procent meer dan vijf jaar geleden. In vergelijking met 2013 is dit een toename van vijf procent.

Het aantal vliegbewegingen (in het handelsverkeer) is het afgelopen jaar maar met drie procent gestegen. Deze trend is al jaren zichtbaar. Het gebruik van grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad per vlucht spelen hierbij een rol.

Schiphol groeit het sterkst binnen West-Europa

Schiphol is nog altijd, met negentig procent van alle vervoerde passagiers, de belangrijkste luchthaven in Nederland. In vergelijking met de andere grootste luchthavens in West-Europa laat Schiphol de afgelopen vijf jaar de sterkste groei zien in aantal vervoerde passagiers.Waar Schiphol 26 procent meer reizigers vervoerde in 2014 ten opzichte van 2009, bedroeg deze stijging op Frankfurt zestien procent en op Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle elf procent. Ook het laatste jaar is het aantal passagiers op Schiphol het sterkst gegroeid. Deze ontwikkeling heeft onder andere te maken met de lagere kosten voor starten en landen voor luchtvaartmaatschappijen op Schiphol.

Aandeel via Eindhoven Airport stijgt

Het aantal passagiers dat via Eindhoven Airport vliegt is fors gestegen. Van de nationale luchthavens laat Eindhoven Airport de afgelopen vijf jaar de grootste groei zien in het aantal vervoerde passagiers.

Waar in 2009 nog 3,7 procent van de passagiers in Nederland via Eindhoven vloog, bedroeg dit aandeel in 2014 6,5 procent. De toename van 1,7 miljoen naar vier miljoen reizigers in de afgelopen vijf jaar is onder meer het gevolg van een ruime verdubbeling van het aantal bestemmingen vanuit deze luchthaven. Er zijn voornamelijk bestemmingen in Italië, Polen en Spanje bijgekomen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden