Clicky


Aantal kilometers Nederlandse vrachtvoertuigen daalt

Aantal kilometers Nederlandse vrachtvoertuigen daalt
23-06-2015 11:09 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Het aantal kilometers dat Nederlandse vrachtvoertuigen jaarlijks rijden, daalt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlandse vrachtvoertuigen reden in 2013 samen 26,5 miljard kilometer. Het gaat hierbij om bestelauto’s, vrachtwagens en speciale voertuigen. Het aantal kilometers is de afgelopen jaren gedaald.

Steeg het aantal kilometers tussen 2000 en het jaar dat de crisis begon (2008) nog met bijna twaalf procent, in de jaren erna werd er steeds minder gereden. Ten opzichte van 2008 is het aantal kilometers met negen procent afgenomen.

Vrachtauto’s en trekkers voor opleggers legden in 2013 samen, zowel in Nederland als in het buitenland, ruim negen miljard kilometer af. Vooral Nederlandse vrachtwagens zijn de afgelopen jaren minder gaan rijden, sinds 2008 een afname van twaalf procent. Het aantal kilometers dat deze zware vrachtvoertuigen in het buitenland reden, daalde in deze periode met bijna twintig procent.



Dit heeft onder andere te maken met de economische krimp en de toegenomen concurrentie van Oost-Europese wegtransporteurs.

Vervoer en opslag

Hoewel vrachtwagens in het totaal aantal kilometers een kleiner aandeel hebben dan de bestelauto’s, nemen deze vervoermiddelen het overgrote deel van het goederentransport over de weg voor hun rekening. De meeste zware vrachtvoertuigen zijn dan ook in bezit van bedrijven in de sector vervoer en opslag.

Deze bedrijven leggen met hun voertuigen bijna zeventig procent van alle zware vrachtvoertuigkilometers af. Ze maken ook gemiddeld de meeste voertuigkilometers. Jaarlijks rijden ze negentig duizend kilometer met een zwaar vrachtvoertuig. Zware voertuigen die in andere branches gebruikt worden rijden ongeveer 35 duizend kilometer per jaar.

Bedrijven uit de vervoer- en opslagbranche maken in vergelijking met bedrijven uit andere branches gebruik van zwaardere voertuigen. Driekwart van hun vrachtvoertuigen zijn trekkers met opleggers en zo’n 63 procent van hun vrachtvoertuigen heeft een laadvermogen van veertig ton of meer.

Vrachttransport naar buitenland

Aangezien transporten regelmatig van en naar het buitenland gaan wordt zo’n 35 procent van de kilometers in het buitenland gereden. Van de zware vrachtvoertuigen worden trekkers met opleggers meer ingezet voor langere internationale ritten. Veertig procent van de kilometers leggen zij in het buitenland af, bij vrachtauto’s is dit een kwart.

Buitenlandse transporteurs rijden bijna zevenhonderd miljoen kilometer in Nederland, dat is tien procent van alle vrachtvoertuigkilometers gereden op Nederlands grondgebied.