Clicky


Franse regering wil 500.000 euro investeren voor verbetering omstandigheden migranten Calais

Franse regering wil 500.000 euro investeren voor verbetering omstandigheden migranten Calais
23-06-2015 11:01 | Buitenland | auteur De Redactie

CALAIS(F) - De Franse regering wil 500.000 euro investeren om de tentenkampen in de buurt van de haven van Calais te voorzien van elektriciteit, stromend water, toiletten en betere huisvesting. De tenetenkampen worden bewoond door migranten die wanhopig op zoek zijn naar een verblijfplaats in Groot-Brittannië.

De tentenkampen die beter bekend staan als de 'Nieuwe Wildernis' liggen op een 40 hectare groot stuk braakliggend terrein ongeveer 2,5 kilometer van de haven van Calais, vlakbij de ingang van de Eurotunnel.

"Er zijn bijna 3.000 mensen die op een onaanvaardbare en ongezonde manier op deze woestenij leven. We moeten maatregelen nemen om hun omstandigheden te verbeteren", aldus de Franse minister van Volkshuisvesting Sylvia Pinel.

Deze maatregelen zijn een antwoord op de kritiek van onder meer de Verenigde Naties en hulporganisaties over de omstandigheden waarin de migranten leven. De VN omschreef het als een humanitair schandaal.

Het aantal migranten bij Calais blijft groeien. Vooral ook doordat de Franse politie tentenkampen elders in Frankrijk ontruimd en de mensen verwijst naar de tentenkampen bij Calais. Er bivakeren nu inmiddels ongeveer 3.000 migranten in Calais.

Het merendeel van de migranten uit Syrië, Eritrea, Ethiopië en Afghanistan.

De migranten willen allemaal hun geluk beproeven in Groot-Brittannie. Zij proberen momenteel massaal op en in vrachtwagens te klimmen om zo via Calais de oversteek naar Dover te maken. De migranten worden steeds wanhopiger en brutaler in hun pogingen naar Groot-Brittannië te komen.

Dit kan er, volgens Donald Armour van de Britse Freight Transport Association voor zorgen dat de supply chain tussen Groot-Brittannië en Europa verstoord gaat worden omdat transporteurs niet meer naar Groot-Brittannië willen rijden.

Volgens Armour moet de Britse overheid echt aandringen om meer proactieve betrokkenheid van de Franse autoriteiten. "Wij vinden dat vrachtwagenchauffeurs geen onbetaalde immigratieambtenaren moeten worden."

Het is volgens velen een kwestie van tijd eer de situatie in Calais gaat escaleren. Zo zouden er afgelopen weekend al tegenacties geweest zijn in Calais. Een groep mannen zou met ijzeren staven meerdere migranten hebben aangevallen en geslagen. Het is volgens de politie echter niet duidelijk of de aanvallers mensensmokkelaars waren of buurtbewoners.

Maar ook tussen de migranten onderling is inmiddels het kookpunt bereikt. In de tentenkampen zijn inmiddels al meerdere gevechten uitgebroken bij de migranten onderling.

De situatie in Calais is het gevolg van een voortdurende bitterheid tussen de Franse en Britse regering, die elkaar beschuldigen van het niets doen en toekijken.


Meer over de 'Calais Crisis' leest u in ons 'Calais Dossier'. Een overzicht van alle nieuwsartikelen over de vluchtelingenproblematiek in met name Calais.