Clicky


EU begint campagne tegen mensensmokkel vanuit Libië

EU begint campagne tegen mensensmokkel vanuit Libië
19-06-2015 17:57 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Unie begint volgende week met de afgesproken campagne om de mensensmokkel vanuit Libië te verstoren. De vaartuigen waarvan de smokkelaars zich bedienen worden in de eerste fase van de operatie nog niet vernietigd, zeggen twee EU-diplomaten.

Volgens de bronnen, die hun naam niet genoemd willen zien, zet de EU vliegtuigen, schepen, en onbemande vliegtuigjes in om de Libische kust in de gaten te houden en informatie te verzamelen. De missie wil zich voorlopig onthouden van politiek gevoelige methodes als het enteren en vernietigen van smokkelschepen. Ook blijft zij de eerste weken nog in internationale wateren en mijdt zij het Libische luchtruim. Voor het eind van de zomer hoopt de EU klaar te zijn voor het volgende stadium, aldus de diplomaten.

Voor die volgende fase is toestemming van de Verenigde Naties en de medewerking van de Libische autoriteiten nodig. Maar de EU heeft haast. De komende maanden, het hoogseizoen voor migratie vanuit Noord-Afrika, wordt een nieuwe golf bootvluchtelingen verwacht. (Novum/AP)