Clicky


CBS: Investeringen in vrachtwagens groeien

CBS: Investeringen in vrachtwagens groeien
19-06-2015 10:21 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - In april was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 2,8 procent groter dan in april 2014, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vanochtend. Deze stijging is vooral te danken aan hogere investeringen in vrachtwagens en woningen. De groei van de investeringen in april is wat kleiner dan in het eerste kwartaal.

De investeringen in wegvervoer zoals vrachtwagens en bestelauto’s waren opnieuw hoger dan een jaar eerder. Daarentegen werd er wat minder geïnvesteerd in infrastructuur en machines. Net als in de voorgaande maanden is in april ook meer in woningen geïnvesteerd.

Export groeide stuk harder

In mei en juni zijn de omstandigheden voor investeringen gunstiger dan in april volgens de Investeringsradar van CBS. De radar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

De verbetering in juni ten opzichte van mei komt doordat de export op jaarbasis een stuk harder groeide dan een maand eerder. Ook het consumentenvertrouwen nam toe.

Het oordeel van de Nederlandse ondernemers in de industrie over hun orderportefeuille was ook positiever.