Britse handen jeuken om Nederlandse douane te helpen in strijd tegen overstekende migranten

Britse handen jeuken om Nederlandse douane te helpen in strijd tegen overstekende migranten
18-06-2015 15:07 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

HOEK VAN HOLLAND - De Britten zouden graag zien dat hun Border Force een handje helpt in Hoek van Holland. Nadat er tweemaal grote aantallen vluchtelingen ontdekt werden in vrachtwagens die via de veerboot bij Hoek van Holland in de Britse havens terechtkwamen, wil het Britse parlement maatregelen.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zei daarom vandaag dat de Britten zelf eigenlijk in Nederland zouden moeten controleren; de Britse grenswachten zijn namelijk ook al actief in Belgische en Franse havens.

Volgens het Britse parlement worden lang niet alle 250.000 vrachtwagens die elk jaar aan land komen in Harwich, gecontroleerd. Maar liefst 94 procent van de migranten zou onopgemerkt in Groot-Britannië kunnen verdwijnen, door via een vrachtwagen op een veerboot vanuit Hoek van Holland de oversteek te maken.

De samenwerking tussen de Nederlandse douane en de Britse grenswachten zou al goed zijn, maar de Britten willen er graag een schepje bovenop.

Dennis de Jong: Nederlandse douane niet voorbereid

Europarlementariër Dennis de Jong (SP) vertelde vorige week al aan Transport Online dat de Nederlandse douane niet is voorbereid op grote aantallen migranten, zoals bij Calais. Van de Nederlandse douane valt niets te verwachten waar het georganiseerde misdaad en agressieve migranten betreft, volgens De Jong.

“Als ze erachter komen dat het via Nederland veel gemakkelijker is om naar Groot-Brittannië te komen, houd ik mijn hart vast. De Nederlandse douane is daar totaal niet op voorbereid. Zij voeren alleen controles uit met honden en hanteren ook geen CO2-scan.”

Wat De Jong betreft doen de Hollandse douaniers er goed aan even bij hun Franse collega’s te buurten, die genoeg ervaring hebben met de almaar aanzwellende stroom migranten bij onder andere Calais.

De helpende hand blijkt nu echter uit Britse hoek te komen.

Lees ook:

Britten: Illegalen uit vrachtwagen Hoek van Holland worden uitgezet

68 illegalen in uit Nederland afkomstige containers in haven van HarwichNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,765
Diesel1,474

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden