Clicky


Uitzetten illegale migranten kost Europa miljarden

Uitzetten illegale migranten kost Europa miljarden
18-06-2015 09:42 | Binnenland | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BRUSSEL - Een aantal journalisten hebben gezamenlijk onderzoek gedaan wat het Europa kost om illegale migranten terug te sturen. Uit het onderzoek blijkt dat de lidstaten van de Europese Unie sinds het jaar 2000 al 11,3 miljard euro hebben gespendeerd aan uitzetting: gemiddeld vierduizend euro per migrant. Daarnaast heeft het beschermen van de grenzen van Europa tot op heden al 1,6 miljard euro gekost.

Het onderzoek van de journalisten is in zestien Europese landen bekendgemaakt. De Europese Unie buigt zich momenteel over de vraag wat te doen met de vloedgolf aan vluchtelingen die vooral via Italië en Griekenland Europa binnenkomen, en van daaruit proberen 'hoger' in Europa te komen.

De twee zuid-Europese landen kunnen de stroom migranten niet meer aan. De EU-lidstaten willen vluchtelingen sneller terugsturen, maar zijn het oneens over de steun die Italië en Griekenland daarvoor zouden moeten krijgen.

De helft van de kosten van het uitzetten van een vluchteling, betreft transportkorten. Het beschermen van de Europese grenzen levert bedrijven zoals Airbus, Finmeccanica en Thales juist geld op.

Ook aan de andere kant is de geldstroom groot: vluchtelingen betalen vaak duizenden euro's aan mensenhandelaar om onder hun 'begeleiding' Europa in te kunnen komen: sinds 2000 is er al 15,7 miljard euro gespendeerd aan de reis naar en in Europa. De vluchtelingen maken vaak grote schulden om de gevaarlijke reis te kunnen maken.