Clicky

 
Transport Online - Belgische minister maakt extra geld vrij ter bevordering van binnenvaart

Belgische minister maakt extra geld vrij ter bevordering van binnenvaart

Belgische minister maakt extra geld vrij ter bevordering van binnenvaart
18-06-2015 09:13 | Algemeen | auteur De Redactie

BRUSSEL - Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) maakt dit jaar één miljoen euro vrij om het transport van goederen op pallets via binnenvaartschepen verder uit te bouwen. Met die financiële steun kunnen ondernemers investeren in aangepaste schepen, kades of kranen en wordt het te verwachten exploitatieverlies in de beginfase gecompenseerd.

Jaarlijks vervoeren vrachtwagens op de Belgische wegen ruim 61 miljoen ton bouwmateriaal op pallets, waarvan zes tot zeven miljoen ton net zo goed via het water vervoerd kan worden. De binnenvaart biedt ook heel wat potentieel voor het transport van veelverkochte consumentengoederen, zoals frisdrank en toiletpapier. Een binnenschip kan 300 tot 1.200 pallets in een keer vervoeren, een vrachtwagen slechts 20 tot 33.

"Elk transport op het water haalt een hoop vrachtwagens van onze wegen", stelt Vlaams Parlementslid Bert Maertens, die de mobiliteitsproblematiek voor de N-VA op de voet volgt. "En daarom is het erg belangrijk dat Vlaanderen die overstap van de weg naar het water blijft promoten en ondersteunen. Want minder drukke en kapotgereden wegen, meer verkeersveiligheid en een schoner milieu: dat is de doelstelling."

Uitbreiding steunmaatregel

Bedrijven aarzelen vaak nog om de overstap te maken, vooral omdat ze eerst moeten investeren in aangepaste schepen, kades of kranen. "Dankzij de impulssubsidies uit 2012 en 2013 worden nu jaarlijks 241.000 palletten via het water vervoerd en vermijden we 12.000 vrachtwagenritten", aldus Maertens.

"Ik vroeg de minister om een uitbreiding van die steunmaatregel palletvervoer, waar ook de sector zeker vragende partij voor is. Minister Weyts gaat nu in op deze vraag. En dat is erg goed nieuws uiteraard."

Nieuwe markten aanboren

Zelf benadrukte de minister ook dat steunmaatregelen als deze niet voldoende zijn. Het is belangrijk dat trafieken bestendigd worden. Daartoe wil hij onder meer een aantal distributiecentra voor bouwmaterialen realiseren op strategische locaties in Vlaanderen. Verder wil hij ook nieuwe markten aanboren, zoals de stadsdistributie, het huishoudelijk afval en de kringloopeconomie.

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,080
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden