Transport Online - Kilometerheffing: 'Belgisch wegvervoer in gevaar' [+foto's]

Kilometerheffing: 'Belgisch wegvervoer in gevaar'

Kilometerheffing: 'Belgisch wegvervoer in gevaar' [+foto's]
17-06-2015 20:06 | België | auteur De Redactie

BRUSSEL - Morgen, donderdag 18 juni, organiseren de drie beroepsorganisaties van het wegvervoer & de logistiek i België, FEBETRA, UPTR en TLV een betoging met vrachtwagens in Brussel. Deze betoging heeft tot doel de politici en het grote publiek te wijzen op de desastreuze impact van de kilometerheffing op de Belgische transportsector enerzijds en op de Belgische economie anderzijds.

"Zo zal bijvoorbeeld een vrachtwagen van meer dan 32 t die gemiddeld 100.000 km rijdt waarvan 80.000 km onderworpen aan kilometerheffing zal jaarlijks 10.240 € betalen in plaats van 1.250 € voor het eurovignet. Dit betekent een verhoging van 819%", aldus FEBETRA.

UPTR, TLV en FEBETRA onderstrepen met klem dat de totale kosten van deze kilometerheffing integraal zal moeten worden doorberekend aan de klant en uiteindelijk zal de consument deze kilometerheffing betalen.

"Uiteindelijk is de kilometerheffing niet minder dan een verkapte verhoging van de BTW! Daarom dringen de transporteurs aan op lagere tarieven die identiek moeten zijn in de drie gewesten."

"Bovendien zal de kilometerheffing die op 1 april 2016 wordt ingevoerd, de concurrentiepositie van de Belgische transportsector die zich sinds meer dan 10 jaar in een neerwaartse spiraal bevindt omwille van de torenhoge Belgische loonkost, verder aantasten."

FEBETRA, TLV en UPTR benadrukken de noodzaak, voorafgaand aan de invoering van de kilometerheffing, een vermindering van de loonlasten waarmee Belgische transporteurs geconfronteerd worden om zodoende de economische activiteit in de Belgische transportsector te doen herleven.

De drie organisaties vragen onder meer de vrijstelling van RSZ op de niet-productieve uren van de chauffeurs (dat wil zeggen de wachttijden van de chauffeurs voor, tijdens en/of na een laad- of losoperatie).

Tijdens de betoging worden de drie organisaties ontvangen door minister-president Bourgeois en minister Weyts voor Vlaanderen en door minister-president Vervoort en ministers Smet en Frémault voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Aan Waalse zijde is een ontmoeting gepland met de ministres Lacroix en Prévot.

Verder zullen de drie organisaties morgen ook ingaan op de uitnodiging van de MR en de Waalse parlementariër Jean-Luc Crucke.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions