Clicky


Dennis de Jong: Met Europarlementariërs naar Parijs voor veiligheid vrachtwagenchauffeurs

Dennis de Jong: Met Europarlementariërs naar Parijs voor veiligheid vrachtwagenchauffeurs
16-06-2015 11:18 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BRUSSEL - "Indien nodig reizen we met een hele delegatie Europarlementariërs af naar Parijs", aldus SP-Europarlementariër Dennis de Jong, die alle registers opentrekt om de veiligheid van vrachtwagenchauffeurs te garanderen, nu de spanningen tussen vrachtwagenchauffeurs en migranten die als verstekeling aan boord willen naar Groot-Brittannië, met de dag toenemen.

Vorige week vertelde De Jong al aan de redactie van Transport Online over het tienpuntenplan dat hij met een groep gelijkgezinde Europarlementariërs opstelde. Deze groep houdt zich bezig met wantoestanden in het vrachtvervoer, zoals de uitbuiting en verdringing van chauffeurs. Ook over Calais heeft deze groep zich gebogen en nog deze week gaat er een brief naar de bevoegde Franse ministers met het verzoek tien concrete maatregelen te nemen in en rondom Calais.

Daarnaast heeft De Jong contact gehad met de Europese Commissie en heeft hij een brief geschreven aan Eurocommissaris Bulc (Transport) met het verzoek om binnenkort langs te kunnen komen met een delegatie van transportondernemers en chauffeurs.

Dennis de Jong vindt dat Frankrijk, België en Nederland samen op korte termijn moeten zorgen voor de veiligheid van de chauffeurs. De Europese Commissie kan helpen, onder meer via financiële steun. De Jong: "Ik heb met alle betrokkenen contact en verwacht dat de situatie snel zal verbeteren. Uiteindelijk zal echter de oorzaak van de problemen zelf moeten worden aangepakt. Dat betekent herziening van het mislukte Europese asielbeleid."

Druk zetten op de Fransen

De Jong: "Je merkt dat door het sterk toegenomen aantal migranten in en rondom Calais de Franse regering de problemen zelf ook onderkent. Zou oorspronkelijk de infrastructuur in Calais eind dit jaar zijn aangepast, nu zou dit al in de zomer klaar moeten zijn. Het is echter belangrijk druk te blijven zetten op de Fransen, want als je, zoals ik in januari deed, ter plaatse kijkt wat er allemaal nog moet worden aangelegd om de chauffeurs een snelle en veilige doorgang te bieden naar de Eurotunnel, dan vraag ik me af hoe ze dat in twee maanden voor elkaar kunnen krijgen. Vandaar onze brief aan de Franse ministers en, indien nodig, reizen we met een hele delegatie met een hele delegatie Europarlementariërs af naar Parijs."

Aangedrongen op bevestiging Brits beleid

Een ander probleem is het Britse beleid om bonafide Nederlandse chauffeurs hoge boetes op te leggen, als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch migranten aan boord van hun wagen worden aangetroffen.

De Jong: "Hierover heb ik al contact gehad met de Britse autoriteiten. Ze zijn het met me eens dat juist Nederlandse chauffeurs zich over het algemeen netjes gedragen en zich niet schuldig maken aan betaalde mensensmokkel. Deze week heb ik opnieuw aangedrongen op een schriftelijke bevestiging van hun beleid waarbij chauffeurs die vrijwillig alle controles hebben ondergaan, en zich ook overigens hebben gehouden aan de Britse gedragscode, geen boetes moeten krijgen. De Britten hebben toegezegd mij deze informatie op zeer korte termijn te verschaffen."

Lees ook: Europarlementariër Dennis de Jong: Fort Calais bouwen met Europees geld