Clicky


Landelijke controle: Eenderde van de vrachtwagens in de fout

Landelijke controle: Eenderde van de vrachtwagens in de fout
15-06-2015 16:17 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DRIEBERGEN - Manipulatie en fraude met de tachografen, technische gebreken en overtredingen van de rust- en rijtijden. Dat zijn enkele resultaten van een vorige week gehouden landelijke controle bij 120 vrachtwagens door de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Rijverbod

Bij 42 van de 120 vrachtwagens zijn overtredingen geconstateerd en hebben de chauffeurs een proces verbaal gekregen. Bij zeven vrachtwagens was met de digitale tachograaf gemanipuleerd en/ of gefraudeerd.

Elf voertuigen mochten niet verder rijden. De chauffeurs hadden een rijverbod gekregen op grond van de Rijtijdenwetgeving of door technische gebreken aan het voertuig die eerst moesten worden hersteld.

De controles zijn uitgevoerd op de A15 bij Zetten, de A28 bij Zwolle, de A4 bij Leiderdorp en de A2 bij Elsloo.

Technische staat en lading

Doel van de controles is de naleving van de regels die onder andere gezonde concurrentie tussen transporteurs en correcte arbeidsomstandigheden voor chauffeurs en verkeersveiligheid beogen.

Daarbij gaat de bijzondere aandacht van de specialisten van de Landelijke Eenheid, ILT en RDW uit naar de rij- en rusttijden van de chauffeurs, de technische staat van de voertuigen en de lading. Met name de ladingzekering en de stuwage.

EU-lidstaten

Soortgelijke controles vinden onder de coördinatie van European Trafic Police Netwerk (Tispol) ook in alle andere EU-lidstaten plaats.