Clicky


Noors minimumloon voor alle vrachtwagenchauffeurs met Noorse opdracht

Noors minimumloon voor alle vrachtwagenchauffeurs met Noorse opdracht
15-06-2015 15:31 | Buitenland | auteur Tine van Knijff- van Hijum

NOORWEGEN - Vanaf 1 juli geldt in Noorwegen voor cabotagevervoer en grensoverschrijdend vervoer het Noorse minimumloon, als de opdrachtgever in Noorwegen gevestigd is. Zowel Noorse als buitenlandse vrachtwagenchauffeurs kunnen vanaf 1 juli aanspraak maken op het Noorse minimumloon, als de opdracht uit Noorwegen komt.

De Europese Expeditie Associatie CLECAT schrijft in haar laatste nieuwsbrief over deze Noorse plannen, en verwijst naar informatie van de Zweedse International Freight Association.

De Noorse Tarief Commissie (Tariffnemda) heeft ermee ingestemd dat het minimumloon is verschuldigd voor cabotagevervoer in grensoverschrijdende transporten, waarbij moet worden geladen of gelost in Noorwegen. Het minimumloon in Noorwegen is ongeveer 158 Noorse kronen (ongeveer 18 euro) per uur.

Voor Noorse én buitenlandse chauffeurs

Dit nieuwe minimumloon zal gelden voor zowel Noorse als buitenlandse chauffeurs. Een voorwaarde is dat de opdrachtgever is gevestigd in Noorwegen. Deze is verplicht om degene die de opdracht aanneemt, te informeren over de nieuwe regeling en te controleren of degene die de opdracht aanneemt, zich hieraan houdt en de chauffeurs het minimumloon uitbetaalt.

De Noorse klant is dus aansprakelijk als vrachtwagenchauffeurs minder dan de voorgeschreven 158 kronen per uur krijgen. Als het transport in opdracht van een niet-Noors bedrijf wordt uitgevoerd, is het minimumloon niet verschuldigd. Hetzelfde geldt voor stagiaires aan het stuur van een vrachtwagen.