Clicky


Chauffeurs taxibedrijf Bios niet ontslagen na succesvol verweer FNV

Chauffeurs taxibedrijf Bios niet ontslagen na succesvol verweer FNV
12-06-2015 19:33 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Taxibedrijf Bios te Rotterdam had voor een deel van zijn medewerkers ontslag aangevraagd bij het UWV werkbedrijf. Met als reden het wegvallen van het Valys vervoer per 1 april en andere aflopende contracten. Na succesvol verweer door de juristen van FNV heeft het UWV deze ontslagen geweigerd, waardoor de chauffeurs in dienst blijven bij Bios.

FNV Taxi was al eerder in protest gekomen tegen de handelswijze van Bios. Bios is mede aandeelhouder van Transvision, het bedrijf dat in 2014 het Valys vervoer gegund had gekregen. Door de opdracht aan het eigen Transvision terug te geven en aan andere onderaannemers te gunnen werd de OPOV regeling, Overgang van Personeel bij Overgang Vervoer omzeilt. In gesprekken met bonden gaf Bios het beeld dat het niet meer uitvoeren van het vervoer opgevangen kon worden door het inkrimpen van de flexibele schil en dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Uiteindelijk bleek dat Bios een andere koers ging varen zonder FNV Taxi te betrekken en bood mensen lukraak vaststellingsovereenkomsten aan. Geen sociaal plan, geen inspanningen om de mensen aan het werk te houden, geen afspiegeling, kortom in de ogen van FNV Taxi geen goed werkgeverschap.
 
Bij het UWV had Bios voor een deel van zijn medewerkers, werkzaam bij vestiging Schiedam ontslag aangevraagd om bedrijfseconomische reden. Na verweer door de juristen van FNV heeft het UWV deze ontslagen geweigerd, omdat de bedrijfseconomische reden niet voldoende is onderbouwd en omdat de noodzaak tot de ontslagen niet voldoende duidelijk is.
 
De chauffeurs van Bios die verweer hebben gevoerd blijven daardoor in dienst bij Bios. FNV Taxi is blij met deze uitspraak van het UWV , er is recht gedaan aan de positie van de chauffeurs. We hopen dan ook dat Bios voortaan de juiste stappen zal volgen om op een fatsoenlijke manier met het personeel om te gaan, meldt FNV.