Clicky


FNV positief over overname Butter Group door transporteur AB Texel

FNV positief over overname Butter Group door transporteur AB Texel

DRONTEN - FNV Transport & Logistiek is positief over de overname van de aardappeltransporteur Butter Group door concurrent AB Texel. De bond verwacht dat chauffeurs zich weer gewaardeerd gaan voelen en gaat met de werkgever in overleg over de inzet van buitenlandse chauffeurs.

Het vervoer van los gestorte agrarische producten in West- Europa is in handen van drie grote Nederlandse bedrijven: AB Texel op Texel, Butter in Dronten en Farm Trans in Zevenbergen. Deze drie ondernemingen maken allemaal gebruik van chauffeurs uit Oost- Europa om deze tegen de daar geldende lonen hier te laten werken.

Onderzoek Inspectie SZW

Nadat de Inspectie SZW, op verzoek van FNV, onderzoek deed naar de drie ondernemingen is met AB Texel een gezonde dialoog op gang gekomen hoe om te gaan met chauffeurs in buitenlandse loondienst en de manier van betalen.

Edwin Atema van FNV: “AB Texel is de eerste onderneming in Nederland die hier nu op een volwassen manier het gesprek over aangaat en laat vooralsnog zien de zaken serieus te nemen.”

In het verleden heeft FNV-VNB onderzoek gedaan naar Butter. Samen met de Belgische vakbond werd een buitenlands postbusbedrijf ontmanteld, werden getuigen onder ede gehoord en kregen een aantal Poolse chauffeurs forse nabetalingen.

Na onderzoek van de inspectie bleek dat Butter nog altijd niet handelde conform cao en dreigde FNV met een nieuwe procedure. Toen de overname door AB Texel in zicht kwam heeft FNV de druk van de ketel gehaald om de overname een zo groot mogelijke kans van slagen te geven.

FNV hoopt nu dat door de overname de werknemers van Butter bij AB Texel weer het gevoel gaan krijgen gewaardeerd te worden als chauffeurs en volwassen arbeidsverhoudingen zullen vinden. Ook de discussie over de inzet van buitenlandse chauffeurs zal naar verwachting door de overname van Butter naar een nieuw niveau getild worden.

Buitenlandse vakbonden betrekken

Met AB Texel is besproken dat in de toekomst geprobeerd gaat worden om buitenlandse vakbonden zoveel mogelijk te betrekken bij de buitenlandse activiteiten van de ondernemingen.

Farm Trans 29 juni voor de rechter

Op 29 juni staat de andere Nederlandse aardappeltransporteur Farm Trans voor de rechter in een procedure die FNV aanspande omdat de onderneming Poolse chauffeurs in en vanuit Nederland laat rijden tegen Poolse lonen.

Ook deze procedure is mede gestart nadat de Inspectie SZW op verzoek van FNV-VNB onderzoek deed naar de inzet van buitenlandse chauffeurs. Farm Trans is de huisvervoerder van patatproducent Farm Frites.