Clicky


GroenLinks fractie Zeeland wil verbod ontgassen

GroenLinks fractie Zeeland wil verbod ontgassen
11-06-2015 11:30 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Op grond van internationale wetgeving werkt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu hard aan een verbod op ontgassingen van gevaarlijke, vluchtige stoffen uit schepen op open water in Nederland. Dit ontgassen is nodig om restanten uit het ruim te verwijderen na het lossen.

Vaak gaat het daarbij om benzeen(houdende) gassen, waarvan eind vorig jaar nog is aangetoond dat deze tien keer zo gevaarlijk voor de gezondheid van mensen zijn dan eerst werd aangenomen. Bovendien laat ingeademde benzeen zich niet meer afbreken; er is sprake van een stapeleffect in iemands lijf.

Vorig jaar tekende I&M een convenant met het bedrijfsleven, de haven van Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de provincie Noord-Brabant dat daar dit ontgassen alleen nog maar aan de wal mag plaatsvinden. De schepen zijn op grond van internationale regels al verplicht te investeren om het ontgassen aan wal mogelijk te maken. De ondertekenaars van het convenant hebben dit ook gedaan. Per 1 januari 2015 wordt er daarom in ZH en Noord-Brabant ook niet meer op open water ontgast.

In Zeeland is dit nog wel het geval, onder meer omdat bedrijven niet beschikken over walinstallaties. Volgens RWS behoren schepen ontheffing voor dit ontgassen op de Westerschelde en Oosterschelde aan te vragen maar gebeurt dit slechts zelden. Terwijl er volgens GroenLinks toch meerdere malen per week ontgast wordt op open water. De fractie van GroenLinks acht dit en voor de volksgezondheid en voor de natuur/het milieu (te) gevaarlijk.

GroenLinks fractievoorzitter Gerwi Temmink stelt hierover vragen aan Gedeputeerde Staten.