Clicky


Ontslag voor honderden werknemers scheepsbouwer IHC

Ontslag voor honderden werknemers scheepsbouwer IHC
10-06-2015 14:20 | Bedrijfsnieuws | auteur Tine van Knijff- van Hijum

SLIEDRECHT - Scheepsbouwer Royal IHC in Sliedrecht ontslaat 487 van de circa 3000 vaste werknemers, ook verdwijnen er honderden tijdelijke banen. IHC maakte dit vandaag zelf bekend. Van de vaste werknemers wordt het dienstverband beëindigd, de flexibele schil van 1127 ingeleenden wordt afgebouwd. Eind 2015 moeten zo honderden mensen de deur uit zijn.

De reorganisatie is een direct gevolg van de snel verslechterde markt, geeft IHC aan. De dalende olieprijs, de grote concurrentie en keuzes die de klanten maken, dwingen IHC tot maatregelen, zo zegt de scheepsbouwer.

IHC wil zich minder afhankelijk maken van de pieken en dalen in de scheepsbouw en bijvoorbeeld meer inzetten op de productie van materieel en service- en verhuuractiviteiten.

Van vier naar twee Nederlandse werven

Het bedrijf is van plan het aantal werven in Nederland terug te brengen van vier naar twee. De werf in Hardinxveld-Giessendam gaat definitief dicht, de scheepsbouwactiviteiten in Sliedrecht worden verplaatst naar de werven in Krimpen aan den IJssel en Kinderdijk, lichtte een woordvoerder toe. Het internationaal opererende IHC zegt daarnaast in het buitenland "versneld'' aanvullende bouwcapaciteit te willen realiseren.

Het personeel, de OR en de vakbonden zijn geïnformeerd over de reorganisatie. IHC is bezig met het opstellen van een sociaal pan en wil daarover in gesprek gaan met de vakorganisaties.

CNV: het doet pijn

De vakbonden gaven gisteren al aan te vrezen voor het verlies van honderden banen. CNV-bestuurder Piet Verburg toont zich desondanks geschokt door de omvang van de reorganisatie. "We zagen het werk de laatste maanden al teruglopen. Nieuwe grote orders blijven uit. Dus ja, er was onrust. Maar het doet pijn dat zo veel werknemers, flex én vast, hun baan kwijtraken'', aldus de vakbondsman in een reactie.