Clicky


Schultz: Niet blij met compensatie Vlaamse transportsector voor kilometerheffing vrachtvervoer

Schultz: Niet blij met compensatie Vlaamse transportsector voor kilometerheffing vrachtvervoer
08-06-2015 16:36 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG – De Eurovignetrichtlijn biedt ruimte voor compensatie van de Vlaamse transportsector voor de kilometerheffing voor vrachtvervoer, maakt minister Schultz van Haegen bekend. “Ik heb mijn Vlaamse collega laten weten dat ik niet blij ben met deze plannen en dat ik hierover in gesprek wil.”

De tarieven voor de kilometerheffing voor vrachtvervoer op de Vlaamse wegen zijn bekend, deze worden per gewest vastgesteld. Voor Vlaanderen liggen de tarieven tussen de 7,4 en 20 cent per kilometer en zijn afhankelijk van drie variabelen: gewicht, wegtype en emissieklasse. De inschatting van TLN/EVO is dat de Belgische kilometerheffing voor vracht jaarlijks de transportsector 36 tot 40 miljoen euro zal kosten.

Minister Schultz heeft uit de pers begrepen dat de Vlaamse transportsector op enige wijze gecompenseerd gaat worden via de belastingen. “In tegenstelling tot de Duitse vignetplannen voor personenvervoer is op de Belgische kilometerheffing voor vrachtvervoer de Eurovignetrichtlijn van toepassing. Die biedt ruimte voor compensatie”, erkent de minister. “De Belgische plannen moeten in overeenstemming zijn met deze richtlijn.”

De kilometerheffing voor vrachtvervoer zal in werking treden op 1 april 2016. In de aanloop daar naar toe zorgt België zelf voor de benodigde informatie voor transporteurs en chauffeurs. In Nederland zal TLN zorgen voor het informeren van haar leden.