Clicky


Minister Schultz: Geen pasklare oplossing voor verstekelingen onder vrachtwagens

Minister Schultz: Geen pasklare oplossing voor verstekelingen onder vrachtwagens
08-06-2015 16:04 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG – Ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft geen pasklare oplossing voor de verstekelingenproblematiek: migranten die zich schuilhouden onder vrachtwagens om illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Dit gebeurt onder andere bij Calais en veroorzaakt veel overlast voor vrachtwagenchauffeurs en transportondernemingen.

De VVD-fractie vroeg de minister of dit probleem nu op de agenda staat en wat er aan te doen valt, naar aanleiding aan de Transportraad die donderdag 11 juni op de Europese agenda staat, in Luxemburg.

Minister Schultz antwoordde daarop dat Nederland de verstekelingenproblematiek in de geëigende Europese overlegorganen onder de aandacht brengt. “Deze problematiek is onder andere ook besproken in een bilateraal overleg met de Franse Minister en recentelijk nog met de Belgische Minister”, aldus minister Schiltz.

“Daarnaast wordt de verstekelingenproblematiek door de Koninklijke Marechaussee in het Europol project ‘EMPACT illegale immigratie’ ook onder de aandacht gebracht van de andere Lidstaten.” De minister erkent dat ondanks dat deze processen nu lopen, de problematiek complex is.

“Een pasklare oplossing is er op dit moment niet. De problematiek heeft de aandacht van het kabinet. Het kabinet probeert, samen met de transportbranche, te doen wat binnen de mogelijkheden ligt om bij te dragen aan een oplossing.”