Eurotunnel verkoopt met tegenzin veerboten aan Deense concurrent DFDS

Eurotunnel verkoopt met tegenzin veerboten aan Deense concurrent DFDS
08-06-2015 10:13 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

CALAIS (F) - Eurotunnel, de exploitant van de veerverbinding tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, heeft met tegenzin ingestemd met de verkoop van haar My Ferry Link veerboten aan het Deense DFDS. Het Deense bedrijf is een concurrent op dezelfde zeeroute: van Calais naar Dover.

Eurotunnel voelde zich gedwongen de veerdienst te verkopen aan DFDS; het bedrijf had de boten liever willen overdoen aan de arbeiderscoöperatie SCOP SeaFrance. Voor welke prijs de My Ferry Link veerboten zijn verkocht, is niet bekendgemaakt.

Te groot marktaandeel

De Britse Competition Market Authority (CMA) onderzocht de exploitatie van de veerdienst door Eurotunnel al sinds 2012. Eurotunnel kocht de drie veerboten in 2012 van SeaFrance, dat toen failliet ging, voor 65 miljoen euro. 

Een rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat Eurotunnel moest ophouden met de veerdienst omdat het bedrijf daarmee te dominant zou worden betreffende het exploiteren van het oversteken van het Kanaal: Eurotunnel had hiermee meer dan de helft van het marktaandeel in handen.SCOP opgezegd

Eurotunnel kondigde vorige week aan dat het een opzeggingstermijn van één maand heeft gegeven aan de Franse coöperatieve maatschappij SCOP, die de My Ferry Link-schepen van Eurotunnel exploiteert op de Calais-Dover route.

Ook al had een Britse rechtbank in de tussentijd het oordeel van de CMA weersproken en was in principe de weg vrij voor voortzetting van de activiteiten.

Eurotunnel vindt echter dat het allemaal veel te lang heeft geduurd. "Vanwege de onzekerheid als gevolg van het beroep door de CMA zijn we niet in staat geweest lange termijncontracten af te sluiten", aldus John Keefe, woordvoerder van Eurotunnel. Ook vreesde het bedrijf dat de CMA, ondanks de rechterlijke uitspraak, haar campagne tegen Eurotunnel zou voortzetten. 

DFDS-aandelen omhoog

Nadat Eurotunnel vorige week bekendmaakte My Ferry Link te gaan verkopen, stegen de DFDS-aandelen al. Analisten voorspelden toen meteen al dat DFDS de veerboten zou overnemen. 

Eurotunnel verklaarde zondag het te betreuren dat SCOP SeaFrance niet de steun heeft gekregen die de arbeiderscoöperatie nodig had om een overnamevoorstel te kunnen komen. 

Lees ook:

Eurotunnel: ontslag Franse werknemers schuld van CMA

Eurotunnel mag blijven varen tussen Dover en CalaisNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden