Clicky

 
Transport Online - Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 30 - 2]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 30 2]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 30 - 2]
05-06-2015 09:44 | Transport | auteur Leonard Looijenga

ZWAAGWESTEINDE -  'Wie kent deze vrachtwagen nog?'. Maandelijks behandelen we een vrachtwagen(merk) uit vervlogen tijden. Wat waren de ervaringen van de vrachtwagenchauffeurs van weleer met deze vrachtwagens?

Deze maand staat de zware Mack F700 centraal. Twee weken geleden vroegen wij u naar uw ervaringen en anekdotes met deze vrachtwagen.  Wij ontvingen een beperkt aantal reacties deze keer.

Jan van den Ende schreef ons: "De foto van de Mack F700 haalde weer een hoop herinneringen op. In 1974 werkte ik bij Hans Franke zwaartransport toen mijn baas mij kwam vertellen dat ik een nieuwe trekker kreeg. Het was een Mack F700 met Maxidyne motor. Er was alleen een probleem: het was de eerste wagen van dit type die Zwaans afleverde; dus er moest nog een typegoedkeuring gedaan worden."

"Toen ik ermee ging rijden mankeerde er van alles aan. Zo waren er problemen met de remmen en de verlichting. Verder leverde de motor maar 230 pk. Gelukkig zat er al wel een luchtgeveerde stoel in. Dat was ook wel nodig want het was net een rijdend aambeeld, zo stootte hij,  met name in het Oostblok was dit voelbaar. Later toen ik er aan gewend was vond ik het toch een fijne wagen door onder meer de leren bekleding en de integrale airco. Helaas heb ik er geen foto meer van".

Franke Mack met kenteken 30-40-FB uit 1975. Wellicht was dit de wagen van Jan. De foto is gescand uit een oude Broshuis folder.

Volgens het boek 'de historie van Mack trucks in Nederland' zijn er door Zwaans ongeveer 140 F700's verkocht. De grootste gebruiker was Overdorp in IJmuiden, zij hebben er in totaal 23 gehad. Andere grotere Mack F700 rijders waren Doornbos en TAVO uit Rotterdam en Janssen uit Horst. Ook onder Midden Oosten specialisten was de F700 populair, meerdere wagens reden onder andere bij Lindenberg IJmuiden, bij Rynart Trucking en Rynart Transport, beide uit Klundert en bij Haak uit Veenendaal.

De wagen van Overdorp op de voorgrond is gelukkig bewaard gebleven....  Net als de wagen van Doornbos overigens.


Dit is de voorlopig laatste aflevering van 'Wie kent deze vrachtwagen nog?'

Alle afleveringen van 'Wie kent deze vrachtwagen nog?' kunt u hier teruglezen!

Foto's

 • Scania Vabis
  Scania Vabis
 • ITS
  ITS
 • Mourik
  Mourik
 • Mourik Services
  Mourik Services

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,613

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions