Clicky


EasyJet inspecteert vliegtuigen met drones

EasyJet inspecteert vliegtuigen met drones
04-06-2015 16:23 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

MILAAN - Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft vandaag aangekondigd vanaf 2016 drones te gebruiken bij de geautomatiseerde inspectie van vliegtuigen. Dit maakte easyJet bekend tijdens een pan-Europees innovatie evenement op de luchthaven Milaan Malpensa. easyJet verwacht binnen twaalf maanden de drones in gebruik te nemen op de verschillende onderhoudsbases van easyJet in Europa.

Uit proeven blijkt dat voorgeprogrammeerde drones veel sneller een vliegtuig kunnen inspecteren, na bijvoorbeeld blikseminslag, dan wanneer een inspectie handmatig gebeurd.

3D printen reserveonderdelen

Verder experimenteert easyJet met het 3D printen van reserveonderdelen, zoals leuningen van stoelen. Hierdoor kunnen onderdelen sneller vervangen worden en hoeven minder onderdelen op voorraad gehouden te worden.

In de toekomst kunnen reserveonderdelen zoals brandstofverstuivers, koolstoffilterbladen en ceramische matrix componenten kunnen zo sneller en kosten efficiënt gemaakt worden op verschillende plekken in het netwerk. De 3D print-techniek wordt bijvoorbeeld straks gebruikt bij de nieuwe LEAP-motoren.

In samenwerking met Airbus wordt onderzocht hoe prognostische systemen en eSolutions gebruikt kunnen worden om uit de real-time informatie uit een vliegtuig beter te benutten bij het voorspellen van onderhoudsbehoeften. Bij dit gebruik van big data worden door easyJet en Airbus geavanceerde algoritmen gebruikt.

easyJet heeft de afgelopen vijf jaar oponthoud door technische mankementen met veertig procent weten reduceren.