Clicky


NS en Fastned genomineerd voor HIER klimaatpenningen

NS en Fastned genomineerd voor HIER klimaatpenningen
04-06-2015 13:54 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

UTRECHT - Nederlandse Spoorwegen (NS) is één van de genomineerde organisaties voor de HIER klimaatpenningen. Michiel Langezaal is één van de genomineerde personen, met zijn bedrijf Fastned. Stichting HIER klimaatbureau heeft de genomineerden voor de HIER klimaatpenningen bekendgemaakt.

De jury heeft drie organisaties en drie personen genomineerd die de aanpak van het klimaatprobleem helpen versnellen. Tijdens de HIER klimaatborrel op 26 juni zullen zo’n honderd opiniemakers en deskundigen de winnaars bepalen via een live stemming. De penningen worden wederom uitgereikt door prinses Laurentien.

De HIER klimaatpenningen zijn een jaarlijks terugkerend signaal dat burgers en organisaties in Nederland al volop, op innovatieve wijze bezig zijn met het omschakelen naar een duurzame economie. Bij de beoordeling kijkt de jury naar de significantie, de originaliteit en de innovatiekracht van de bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem.

In voorgaande jaren ontvingen onder andere Philips, het Rode Kruis en ProRail een HIER klimaatpenning. Dit jaar was de selectieprocedure voor het eerst openbaar. Via de website van het HIER klimaatbureau werden tientallen kandidaten aangedragen.

Laurentien van Oranje: “De gevolgen van klimaatverandering komen dichterbij en worden steeds zichtbaarder. Versnelling van de aanpak is cruciaal om de impact te maken die nodig is, gezien de omvang van het probleem. Met nog meer samenwerking tussen overheden, bedrijven en NGO’s, maar ook met burgers en consumenten, kunnen we echt een verschil maken. De Klimaatpenningen helpen om de zo belangrijke goede voorbeelden uit te dragen om anderen te inspireren ook in actie te komen.”

Genomineerde organisaties

Gulpener Bierbrouwerij; koploper op het gebied van klimaatneutraal ondernemen in Nederland, Nederlandse Spoorwegen; sloten een groene stroomcontract dat een belangrijke stimulans is voor de groei van windenergie en het Programma Warmte Koude Zuid-Holland; een unieke samenwerking tussen 25 publieke en private organisaties om de warmtevoorziening klimaatneutraal te maken door duurzame warmtelevering.

Genomineerde personen

Jan-Willem van de Groep; de motor achter Energiesprong en heel actief bezig met de verduurzaming van bestaande woningen, Michiel Langezaal; wil met zijn bedrijf Fastned het grootste netwerk zijn van in totaal 201 snellaadstations voor elektrische auto’s door deze langs de Nederlandse snelwegen te plaatsen en Ton Willemsen; de drijvende kracht achter TonZon die inmiddels 200.000 woningen van effectieve vloerisolatie heeft voorzien.