Clicky


Zuivelbedrijf FrieslandCampina schrapt ruim driehonderd banen

Zuivelbedrijf FrieslandCampina schrapt ruim driehonderd banen
04-06-2015 13:43 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

AMERSFOORT - Zuivelbedrijf FrieslandCampina schrapt de komende drie jaar 335 tot 375 banen. Dat maakte de onderneming vandaag bekend. De banen verdwijnen op productielocaties in Beilen en Leeuwarden.

Begin dit jaar is op beide locaties gestart met het verhogen van de efficiëntie en het verlagen van de kosten. De komende drie jaar zal als gevolg hiervan het aantal arbeidsplaatsen op deze productielocaties op verschillende niveaus worden teruggebracht.

Beilen

Voorzien is dat als gevolg van het verhogen van de efficiëntie in de komende drie jaar bij FrieslandCampina in Beilen, waar kindervoeding en ingrediënten worden geproduceerd, tussen de 210 en 230 van de huidige 767 arbeidsplaatsen zullen vervallen.

Het gaat hierbij om tachtig tot negentig FrieslandCampina werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en 115 tot 125 uitzendkrachten en tijdelijke contracten. De overige circa vijftien betreft natuurlijk verloop.

Leeuwarden

Bij FrieslandCampina in Leeuwarden, waar hoofdzakelijk gecondenseerde melk wordt gemaakt bestemd voor export naar het Midden-Oosten, Afrika en Azië, zullen de komende drie jaar tussen de 125 en 145 van de huidige 852 arbeidsplaatsen vervallen.

Het gaat hierbij om zestig tot zeventig FrieslandCampina werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, 40 tot 45 uitzendkrachten en tijdelijke contracten en circa 25 betreft natuurlijk verloop.

Vakbonden geïnformeerd

De medezeggenschap, zowel de Centrale Ondernemingsraad als de lokale ondernemingsraden in Beilen en Leeuwarden, is om advies gevraagd. De vakbonden zijn eveneens geïnformeerd.

Alle veranderingsinitiatieven zullen gefaseerd worden behandeld, met aparte adviesaanvragen per initiatief, waarin besluiten over de te vervallen functies en de gesprekken met de betreffende medewerkers centraal staan.

Sociaal Plan

Op de betrokken werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is het dan geldende Sociaal Plan van FrieslandCampina van toepassing. Het huidige Sociaal Plan loopt dit jaar af en sluit niet meer aan op de situatie binnen FrieslandCampina. Het aantal locaties is de afgelopen jaren verder afgenomen waardoor er minder ruimte zal zijn voor interne herplaatsing.

FrieslandCampina wil zijn Sociaal Plan daarom aanpassen en gaat hierover met de vakorganisaties in gesprek. Begeleiding van medewerkers die hun functie verliezen van werk naar werk blijft centraal staan.