Clicky

 
Transport Online - Scania test elektrische vrachtwagens op Zweedse 'elektrische weg'

Scania test elektrische vrachtwagens op Zweedse 'elektrische weg'

Scania test elektrische vrachtwagens op Zweedse 'elektrische weg'
04-06-2015 11:51 | Scania | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ZWEDEN - In februari 2016 zal Scania beginnen met het testen van elektrisch aangedreven vrachtwagens op een 'elektrische weg'. Het Zweedse Transport Administration heeft het Gävle Electric Road Project goedgekeurd. Door middel van elektrische transmissie: bovengrondse elektriciteitslijnen boven elektrisch aangedreven voertuigen worden uitgerust met een stroomverzamelaar.

De investering in het Gävle Electric Road Project is in lijn met de doelstelling van de Zweedse regering om in 2030 een energie-efficiënte en fossiele brandstof vrij wagenpark te hebben. Er wordt 77 miljoen Zweedse kronen publiek geld ingestoken en 48 miljoen kronen vanuit het bedrijfsleven en de regio Gävleborg.

De Scania vrachtwagens die voor het project worden ingezet, zullen goederen vervoeren op een testroute van twee kilometer lang. Deze route wordt gebouwd tussen de havens van Gävle en Storvik, langs de E16. De trucks zijn uitgerust met een elektrische hybride aandrijflijn, ontwikkeld door Scania.

Elektriciteit wordt aan de vrachtwagens overgedragen door bovengrondse leidingen die verbonden zijn aan een stroomverzamelaar. Op het frame achter de cabine wordt daartoe een stroomafnemer gemonteerd. Deze technologie is ontwikkeld door Siemens, dat sinds 2013 samen met Scania onderzoek hiernaar heeft uitgevoerd in een onderzoekscentrum in Berlijn.

De mogelijkheid van het laten rijden van zware vrachtauto's met behulp van elektriciteit betekent dat de flexibiliteit van de vrachtwagen om transporttaken uit te voeren, wordt gehandhaafd, terwijl tachtig tot negentig procent van de uitstoot van fossiele brandstoffen verdwijnt. De exploitatiekosten zijn laag en er is veel minder energie nodig vanwege het rendement van de elektromotor, terwijl elektriciteit een goedkopere energiebron is dan diesel."De potentiële brandstofbesparing door 'elektrificatie' is aanzienlijk en de technologie kan een hoeksteen worden voor fossielvrij vervoer over de weg. Elektrische wegen zijn ook een manier om meer milieuvriendelijk vervoer te ontwikkelen, met behulp van het bestaande wegennet", aldus Nils-Gunnar Vågstedt van Scania.

Foto's

 • Bunnik Creations
  Bunnik Creations
 • Bunnik Plants
  Bunnik Plants
 • HSM
  HSM
 • J.Roeland
  BAARS

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,137
Diesel1,754

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions