Clicky


Schiphol overgestapt op centrale beveiliging

Schiphol overgestapt op centrale beveiliging [+video]
03-06-2015 11:43 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

AMSTERDAM - Amsterdam Airport Schiphol is vanochtend om vijf uur overgestapt op centrale beveiliging. Schiphol gebruikt nu vijf grote centrale controlepunten. De 130 controlelanes aan de gates zijn nu niet meer nodig. Met deze ingrijpende vernieuwing biedt Schiphol een efficiënter en servicegerichter securityproces en meer ruimte op de pieren.

"De overgang naar centrale security is een mijlpaal in de vernieuwing van de terminal. Meer comfort voor de reiziger en een efficiënter proces voor de luchtvaartmaatschappijen", aldus Jos Nijhuis, CEO & president-directeur van Schiphol Group.

Na inchecken door naar securitycontrole

Vanaf drie juni gaan alle reizigers die vanaf Schiphol vertrekken direct na het inchecken door naar de securitycontrole. Net als in vertrekhal 1, staan er nu ook securityfilters in vertrekhallen 2 en 3. Zodra reizigers met hun handbagage zijn gecontroleerd, hoeven zij alleen nog door de paspoortcontrole. Daarna hebben zij alle verplichte stappen doorlopen en kunnen ze rustig via de lounges naar hun gate.



Overstappers via aparte routes

Reizigers die overstappen op Schiphol en die in het land van herkomst nog niet voldoende gecontroleerd zijn, worden via aparte routes naar centrale securityfilters geleid. Komen reizigers uit landen waar al wel volgens EU-richtlijnen wordt gecontroleerd? Dan hoeven zij niet meer door een securityfilter, maar kunnen zij direct naar de lounges.

Extra verdieping

Voor de invoering van centrale security is ook een extra verdieping bovenop de E-, F- en G-pieren gebouwd. Aankomende reizigers die een controle hebben gehad volgens de EU-norm, lopen via de eerste verdieping direct de terminal in.

Aankomende passagiers die een controle hebben gehad die niet voldoet aan de EU-eisen, lopen gescheiden via de tweede verdieping naar de paspoortcontrole en de reclaim van bagage.

Meer ruimte bij de gates

Centrale security wordt ingevoerd om het reis- en verblijfcomfort voor reizigers te verbeteren. De filters zijn moderner en volledig gericht op het bieden van een zo goed mogelijke service aan reizigers.

Bovendien is er straks meer ruimte voor reizigers bij de gates, doordat de securityfilters daar worden weggehaald. Daarnaast wordt het securityproces met de invoering van centrale security een stuk efficiënter.

Waar voorheen bij iedere gate een securitycontrole was, zijn er nu vijf centrale locaties met controles.

©Foto en video: Schiphol