Clicky


Sepp Blatter stapt op als voorzitter FIFA

Sepp Blatter stapt op als voorzitter FIFA
02-06-2015 18:52 | Sport | auteur De Redactie

ZÜRICH - FIFA-baas Sepp Blatter vertrekt. De Zwitser maakte dat dinsdag bekend, nog geen week nadat het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond aan het licht kwam. Er worden nieuwe verkiezingen georganiseerd om een vervanger voor Blatter te vinden.

De 79-jarige Blatter werd vrijdag nog herkozen, twee dagen nadat de Zwitserse politie zeven FIFA-bonzen had opgepakt in Zürich. Ze worden verdacht van onder meer afpersing, omkoping en corruptie. Afgelopen week bleek dat de Verenigde Staten al jarenlang een onderzoek naar corruptie binnen de FIFA hebben lopen.

Veel mensen riepen Blatter na de arrestaties al op zich terug te trekken, maar daar gaf hij geen gehoor aan. Nu, minder dan een week later, vertrekt Blatter toch. "Dit mandaat lijkt niet door iedereen in de voetbalwereld te worden gesteund", zei Blatter op een persconferentie. "FIFA moet grondig worden hervormd."

De verkiezingen zullen waarschijnlijk tussen december en maart worden gehouden. Tot die tijd blijft Blatter aan als president. "Aangezien ik geen kandidaat zal zijn en daarom niet ben gebonden door de beperkingen die gepaard gaan met verkiezingen zal ik in staat zijn me toe te leggen op vergaande, fundamentele hervormingen (...)", zei Blatter.

De Zwitserse autoriteiten lieten weten dat Blatter geen verdachte is in hun corruptie-onderzoek. Het Amerikaanse ministerie van justitie zei geen commentaar te hebben op Blatters aftreden.

De KNVB reageerde zeer verheugd op het besluit van Sepp Blatter om op te stappen als voorzitter van de wereldbond FIFA. "Dit is een dag waar we naar uit hebben gekeken en waar we de laatste tijd voor hebben gestreden", aldus de woordvoerder van de voetbalbond in een eerste reactie. "We hopen dat er nu een voorzitter zal komen die echt hervormingen gaat doorvoeren. Dit is heel goed nieuws voor ons." (Novum/AP)