Clicky


Franse grenspolitie: tienduizend meer migranten bij Calais dan vorig jaar

Franse grenspolitie: tienduizend meer migranten bij Calais dan vorig jaar
02-06-2015 16:49 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

CALAIS - Dat het vluchtelingenprobleem bij Calais dramatische proporties aanneemt, is nu ook duidelijk geworden bij de Franse grenspolitie. Patricio Martin, de directeur van de Grenspolitie PAF meldt dat het aantal illegale immigranten aanzienlijk is toegenomen. Martin vertelt dat er tussen 1 januari tot 21 mei 18.170 migranten zijn gearresteerd in vrachtwagens, in dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 8336. Ruim duizend vluchtelingen minder dan de eerste helft van dit jaar.

Hij plaatst wel de kanttekening dat migranten soms twee keer geteld worden: soms worden ze uit een vrachtwagen gehaald, maar proberen ze het zelfde dag weer en worden ze dus nogmaals meegeteld. Desondanks is er een zeer aanzienlijke toename van onderscheppingen, benadrukt de directeur. In twee jaar tijd is het aantal migranten dat permanent bij Calais verblijft toegenomen van driehonderd à vierhonderd tot 2500 vandaag de dag.

PAF-directeur: internationaal probleem

Van de duizend PAF-agenten in de regio, zijn er vijfhonderd gestationeerd in Calais en omgeving. Volgens Martin werkt de PAF goed en blijven de agenten rustig. Hij vindt de toename van migranten ook niet een politieprobleem, maar een internationaal probleem.

Volgens de PAF-directeur wordt het de migranten steeds moeilijker gemaakt om naar Groot-Brittannië te komen. Hij noemt onder andere hekken van prikkeldraad die zijn opgezet in de buurt van de ringweg naar de Eurotunnel.



De migranten worden op diverse manieren opgespoord: vrachtwagenchauffeurs melden dat er migranten op of in hun wagen zitten, politiehonden speuren de vluchtelingen op, of de CO2-scan.

Martin erkent dat bepaalde omstandigheden de migranten helpen een poging te wagen: werk aan de Eurotunnel, verkeersopstoppingen of geblokkeerde vrachtwagens.

Vorig jaar kondigde de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aan versterking in te zetten; drie speciale eenheden en een half eskader mobiele politie-agenten. Dit blijkt echter niet genoeg te zijn om de alsmaar uitdijende stroom migranten tegen te houden.