Clicky


Migrantenstroom neemt ook voor zeelieden steeds schokkender vormen aan

Migrantenstroom neemt ook voor zeelieden steeds schokkender vormen aan [+video's]
02-06-2015 11:14 | Algemeen | auteur De Redactie

DE WESTEREEN - De International Chamber of Shipping (ICS) waarschuwt dat de stroom migranten op de Middelandse zee steeds ernstiger vormen aannemen. Bemanning van vrachtschepen hebben gemeld dat de meedogenloze mensenhandelaren nu al zover zijn dat zwangere vrouwen en kleine kinderen overboord gegooid worden om de aandacht van zeeschepen te trekken.

"Ze lijken zich goed van bewust te zijn van het feit dat vrachtschepen door de Europese kustwacht nauwelijks worden gecontroleerd. Daarnaast hebben de schepen voorraden aan boord waarmee zij in staat zijn de migranten in leven te houden.", meldt het rapport.

"In zekere zin wordt nu de scheepvaart gebruikt door de smokkelaar", aldus John Murray, directeur van ICS.

"Wanneer de bemanning van een schip niet snel genoeg reageert gooien de smokkelaars vrouwen en kinderen overboord om zo de aandacht te trekken van de vrachtschepen."

"In een aantal tragische gevallen troffen de bemanningsleden slechts nog enkele overlevenden tussen de drijvende dode lichamen in het water."

John Murray zegt, in een interview met De Independent, dat zeelieden hun leven riskeren en hun veiligheid riskeren door deze reddingsacties. Daarnaast raken veel bemanningsleden getraumatiseerd door de verschrikkelijke dingen die zij zien.

"Ze zijn niet gespecialiseerd in traumaverwerking of iets dergelijks en de dingen die mensen nu zien heeft een enorme impact op hen," voegde hij eraan toe.

Daarnaast lopen de bemanningsleden een enorm risico omdat zij soms tientallen mensen aan boord halen die vaak aggressief en ziek zijn. "Wanneer bemanningsleden hiervoor niet opgeleid zijn lopen zij een enorm risico", aldus Murray.

De ICS heeft richtlijnen opgesteld voor zeelieden die immigranten aan boord nemen. Zo wordt ze geadviseerd om vooral rustig te blijven en de migranten te kalmeren.

In april zonk een schip met 900 migranten doordat aan de ene kant de migranten heen en weer renden en aan de andere kant een schip hen wilde redden. De boot botste vervolgens op een Portugees containerschip en kapseiste vervolgens door de ontstane paniek.

Volgens murray zal de scheepvaart altijd zijn uiterste best doen om iemand in nood te helpen, maar de oplossing voor het vluchtelingenprobleem ligt volgens hem niet op zee maar op het land.

Volgens cijfers zijn er inmiddels al meer dan 36.000 migranten in Italië aan land gekomen sinds januari dit jaar. Geschat wordt dat zeker 1820 vluchtelingen zijn omgekomen.

Download hieronder de richtlijnen die de ICS opgesteld heeft in het omgaan met migranten op zee.