Clicky


Vluchtelingenprobleem Calais breidt zich uit naar havens België

Vluchtelingenprobleem Calais breidt zich uit naar havens België [+foto's en video]
29-05-2015 10:37 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DE WESTEREEN - Niet alleen in de havens van Frankrijk, waaronder Calais, neemt de stijging van het aantal vluchtelingen dat per vrachtauto Engeland proberen te bereiken enorm toe. Ook in de zeehavens van België neemt het probleem toe, erkent Transport en Logistiek Nederland (TLN). Anne-Pieter Frings van transportbedrijf AB Texel beaamt dat: "De migranten zijn niet meer alleen bij Calais, ze zijn langs de hele Belgische kuststrook, en gaan ook al richting Hoek van Holland."

Chauffeurs krijgen ook onderweg naar Calais al te maken krijgen met agressief gedrag van vluchtelingen. Zij lopen vaak in groepjes op parkeerplaatsen en snelwegen en proberen chauffeurs tot stoppen te dwingen, waarna zij hun kans grijpen om in het voertuig binnen te dringen. Verstekelingen hebben niets te verliezen en zijn wanhopig om aan de overkant te komen.

Reden waarom bijvoorbeeld transportbedrijf Ritmo zijn chauffeurs verplicht om in één keer door te rijden van Eindhoven naar Calais, vertelt Renée Reijers, woordvoerder van TLN.

De situatie is onwerkbaar en zo intimiderend en onveilig dat het regelmatig voorkomt dat chauffeurs niet langer op Engeland willen rijden, hoort TLN van haar leden. Vanuit de Duitse zusterorganisatie BGL komen dezelfde geluiden.

"Wij kunnen niet meer doen dan we doen", verwoordt Anne-Pieter Frings de stelling van vele transportondernemers. Hij voegt daaraan toe: "Het ei van Columbus is nog niet gevonden.” TLN hoopt het ei van Columbus wel te vinden: in het om tafel gaan met transportondernemers en staatssecretaris Dijkhoff.

Acties op korte termijn

Voorzitter Arthur van Dijk: "Gezien de ernst van de situatie willen wij heel snel met staatssecretaris Dijkhoff en direct belanghebbenden afspraken maken over oplossingen en te nemen acties. Ik roep de staatssecretaris op om met transportondernemers en TLN aan tafel te gaan en te bepalen welke acties we op korte termijn gezamenlijk kunnen ondernemen zodat de situatie voor chauffeurs in Calais zo snel mogelijk verbetert en zij zonder gevaar hun werk kunnen doen. De ronde tafel met staatssecretaris Dijkhoff en andere stakeholders is een noodzakelijke eerste stap om autoriteiten ook echt te laten optreden."



"We moeten dit probleem in Europees verband sterker op de kaart zetten", vindt TLN-woordvoerder Renée Reijers. "Als TLN, en binnen Nederland, kunnen wij dit probleem niet oplossen, maar we kunnen ook niet niks doen en afwachten. Dat is ook niet de goede weg." Reijers vindt dat er op de wegen naar Calais in ieder geval veel meer gecontroleerd moet worden, in plaats van alleen bij Calais zelf.

Trailers aanpassen, sloten vervangen, kastopleggers…

Transportbedrijven hebben vooralsnog niet veel fiducie in een snelle oplossing vanuit de politiek. Zij nemen eigen maatregelen. AB Texel heeft bijvoorbeeld de eigen trailers aangepast.  “Ze kruipen bij ons onder de zeilen, die snijden ze gewoon kapot", aldus Frings. "Daarom hebben we onze trailers aangepast zodat ze verzegeld kunnen worden en moeten onze chauffeurs per se door de CO2 scan, om te checken of er niemand meereist."

Christian Frijters van Euroline vertelt dat ook hun trailers aan alle kanten opengesneden worden. “Wij verplichten onze chauffeurs ook naar de CO2 check te gaan. Dan krijgen ze een papiertje mee waarop staat dat ze door de scan zijn geweest en laten we in elk geval zien dat we van goede wil zijn en absoluut niet zelf mensen meenemen in of op de wagen.”

Ook het gebruik van kastopleggers in plaats van huifopleggers wordt door transportbedrijven uitgeprobeerd als middel om ervoor te zorgen dat er in ieder geval geen zeilen meer zijn die ze kunnen opensnijden.

Van Duijn rijdt elke dag met 25 à 35 vrachtwagens via Calais naar Groot-Brittannië. Het transportbedrijf ondervindt veel schade van migranten die via hun vrachtwagens proberen de oversteek te maken. “Er zijn meerdere auto’s opengeknipt”, bevestigt Peter Notenboom. “We hebben ook tientallen keren meegemaakt dat ze erin zaten. De lading stuk en alle gevolgen van dien.”

Van Duijn probeert dit te voorkomen door alle sloten op hun vrachtwagens te vervangen door zwaardere exemplaren. “Daar zijn we anderhalf jaar geleden mee begonnen. In de vrachtwagens waar de nieuwe sloten op zitten, komen ze niet meer in. Maar ja, we hebben zoveel auto’s. Lang niet alle sloten zijn nog vervangen.”

Notenboom vertelt dat het bedrijf veel last heeft van de problematiek met migranten bij Calais. “Het levert ons zoveel vertraging op. Wachten bij de CO2 scan, waarmee ze vluchtelingen op de wagen kunnen detecteren. Maar ook schade aan onze handel: bloemen en planten. Wij moeten op tijd kunnen leveren.” Schade wordt vergoed door de verzekering, maar als je veel en vaak schade hebt gaat je premie omhoog. “Dus uiteindelijk draai je er wel zelf voor op.”



Eind vorige week was het weer een drama voor de chauffeurs van Van Duijn. “Zes uur vertraging, wat een ellende. Schade aan onze auto’s, chauffeurs die overuren draaien wat niet mag. De laatste dagen gaat het gelukkig goed.”

Notenboom zou ook geen oplossing weten. “De migranten een paar kilometer terug op de weg eruit zetten, helpt niet. Dan lopen ze gewoon weer terug. En als iedereen die nu via Calais rijdt, via Hoek van Holland gaat, kunnen ze daar wel een extra boot inzetten.”

Onder een tankwagen

Rotie rijdt met tankauto’s op Groot-Brittannië. Moeilijke wagens om open te krijgen, zou je denken. Eén vluchteling maakte het eerder deze maand echter wel heel bont: hij kroop ónder een tankwagen. “Ongelooflijk”, vindt ook André Klingeler van Rotie. Het laat wel zien dat vluchtelingen steeds wanhopiger worden. Deze man hield zich met gevaar voor eigen leven de hele reis schuil onder de wagen. Hij is er door de Britse politie onder vandaan gehaald.

Lees hier over dat voorval

Onnacceptabel

De toenemende stroom vluchtelingen die per vrachtauto via Calais naar Groot-Brittannië probeert te komen, zorgt voor onacceptabele toestanden voor transporteurs, erkent TLN. De situatie is zodanig dat chauffeurs bang zijn om naar Calais te rijden. Transporteurs zien zich genoodzaakt opdrachten te weigeren en lijden verliezen door schades. TLN krijgt hierover van veel leden verontrustende signalen. Ondernemers en hun werknemers moeten in de EU kunnen rekenen op veilige werkomstandigheden.

Actie andere landen nodig

TLN vindt dat het probleem door de verschillende landen op elkaar én op de transportsector wordt afgeschoven. De verstekelingenproblematiek is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en moet ook zo worden aangepakt. TLN is blij dat Nederlandse Europarlementariërs na de TLN-brandbrief van eind 2014 het probleem op de politieke agenda hebben gezet. Helaas zien we dat autoriteiten in de betrokken landen toekijken en niet ingrijpen terwijl de situatie verslechtert.

Sector geslachtofferd

De transportsector doet het maximale om te voorkomen dat vluchtelingen Groot Brittannië bereiken. Leden van TLN houden zich zo goed mogelijk aan de Britse ‘code of practice’ ter voorkoming van vluchtelingen op of in de auto. Desondanks lukt het vluchtelingen alsnog aan boord te komen. Chauffeurs krijgen hiervoor forse boetes tot duizenden euro’s. Dit leidt tot  een enorme kostenpost voor transportbedrijven. Ook krijgen transportondernemers te maken met vertragingsschade en in veel gevallen ook schade aan lading en voertuig. Dat leidt tot problemen met opdrachtgevers en ontvangers. TLN krijgt signalen van leden die zo orders mislopen. De Nederlandse transportsector draait op die manier op voor de gevolgen van een Europees probleem.

Van de transportsector mag terecht verwacht worden dat ze voldoende preventieve maatregelen neemt die gericht zijn op het voorkomen van verstekelingen in de vrachtauto, vindt TLN. Dat doet ze dan ook maximaal. De situatie is echter zo nijpend, dat overheden hierin moeten optreden.

Een aantal transportbedrijven verplicht de eigen chauffeurs al om de CO2 scan te ondergaan, om in ieder geval zeker te weten dat er geen verstekelingen meereizen. Of deze scan ook verplicht kan worden voor alle vrachtwagenchauffeurs, weet Renée Reijers niet. “Aan tafel met de staatssecretaris en transportondernemers willen we praten over mogelijke oplossingsrichtingen. Deze oplossing zou eventueel ook aan bod kunnen komen.”

Foto's

  • J.Roeland
    AB Texel